John Galliano – från frysboxen till cool fashion

54 min
John Galliano (1960-) betraktades som hopplöst förlorad med ett skamfilat rykte efter att - full som en kastrull - ha hasplat ur sig grovt kränkande kommentarer till ett par på en bar i Paris, 2011. Denne upphöjde modeskapare förlorade sitt arbete som chefsdesigner på Dior och har sedan dess legat i frysboxen, bildligt talat. Men nu är han tillbaka - med en skräll. Han har blivit utnämnd till chefsdesigner på Maison Martin Margiela. Hur tänkte man då? Och vad krävs för att bli förlåten? Hjälper det att byta stil? Hör mer om det i veckans STIL.

John Galliano paraderade alltid själv på catwalken efter visningarna, stolt som en praktfull tupp i kreationer som fick publiken att dra efter andan. Han har varit klädd som Napoleon Bonaparte och en spansk matador som gått bananas i garderoben, och då talar vi om de mer dämpade utstyrslarna. ”Mer är mer” skulle kunna ha varit hans motto. Maison Martin Margiela står för den raka motsatsen. Så hur ska det gå? Och ska det vara mycket? Eller ska det vara lite? Det är frågan som vi diskuterar med artisten E-Type och arkitekten Eero Koivisto i veckans program.

Där luftar vi också frågan om hur man egentligen ska klä sig i rätten, om man skulle bli åtalad. Finns det några klädkoder att följa? John Galliano valde att nyligen, i en fransk arbetsdomstol, klä sig konservativt i kostym och slips, en look som han även använt sig av i tv-intervjuer. Men funkar det?

Vi har också träffat en man som skickligt lyckats manövrera sig genom stormar och kyla och som ger råd om hur man ska göra för att inte fastna i frysboxen för alltid – det förra statsrådet Jan O Karlsson. Och så berättar vi förstås mer om John Galliano och varför han anses vara en av modevärldens stora designer.

Veckans gäst är Daniel Björk, chefredaktör för Bon Magazine.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.51
    Chilly Gonzales - Gogol
    Album: Gogol
    Kompositör: Okänd
    Bolag: Gentle Threat