Ministern som irriterade medier och kritik mot supportergranskning

35 min
Kulturministern har varit i ett lågintensivt blåsväder sedan hon tillträdde. Antingen för tyst eller för vag. Är det ett drev eller en högst motiverad – om än tuff - granskning? Vi har undersökt bevakningen av ministern som irriterar medier. SvT granskade fotbollsklubbens förhållande till sina risksupportrar men klippte bort deras bästa argument. Nu får man kritik även av polisen. Och så råder högtryck på mediemarknaden i Kalmar.

Varför irriterar ministern medier?
Det var en smått sensationell utnämning när Alice Bah Kuhnke utsågs till ny kulturminister. Sedan hon tillträdde i början av oktober har det skrivits nära 3 000 artiklar om kulturministern. 1 100 artiklar skrevs under veckan hon tillträdde och sedan dess har det fortsatt med 350 artiklar i veckan – i genomsnitt.  
Och trots att kulturpolitik knappt nämndes under valrörelsen så verkar det i medier en månad efter valet som om kulturpolitiken är det viktigaste politikområdet efter finanspolitiken.  Och trots ubåtsjakten mitt i Stockholms skärgård så är kulturministern mer omskriven än försvarsministern. De enda ministrar det skrivs mer om är det allra innersta kabinettet med statsministern, finansministern och utrikesministern. Och merparten av det som skrivits är negativt. Antingen handlar det om hennes tystnad eller – när hon väl yttrat sig – om hennes vaghet. 
Det har talats om drev och mobbning. Men till skillnad från klassiska drev så saknas en konkret händelse. Här finns ingen toblerone, ingen giftig båtfärg. Utan det handlar om politiken – och bristen på konkret politik i kritikernas ögon.
Reportrar Alexandra Sannemalm och Martin Wicklin. 

SvT valde bort avgörande fakta i supportergranskning
Nu till ett ämne som ligger Martin Wicklin som AIK-supporter varmt om hjärtat -  ja så varmt om hjärtat att han inte fått vara med när vi på redaktionen diskuterat det här jobbet. 
Det ska handla om mediebilden av supporterkulturen i allmänhet och i synnerhet om en SVT -granskning av klubbarnas insatser i arbetet med risksupportrar. Flera av de som var med i SVT:s  reportage är nu kritiska till vad som kom med och hur de framställdes. Jonna Westin har granskat granskningen.


Kalmar har blomstrande medier - men konkurrensen skärps
Vi har berättat mycket om neddragningar av journalistik och ekonomiskt pressade medieföretag de senaste åren. Inte minst har det handlat om förändringar utanför Stockholm - var tredje lokalredaktion inom dagspressen, nästan hundra stycken, har försvunnit på tio år. TV4 har lagt ner alla sina lokalredaktioner, Helsingborgs dagblad ska inte längre ha egen ledar- och kulturredaktion sedan tidningen köpts av Sydsvenskan. Expressens kultur- och ledarredaktörer i Malmö och Göteborg försvinner. 

Men det här är inte jämnt spritt över landet. Det finns koncerner som med framgång driver lokal journalistik och som har tappat mindre i upplagan än storstadspress. I exempelvis Karlstad, Norrköping och i Kalmar har lokala tidningar fortfarande en stark ställning hos läsarna och annonsörerna. Av de 25 största tidningarna är Barometern i Kalmar den som minskat sin upplaga minst de senaste tio åren. Och där har man fortfarande kvar 15 lokalredaktioner i tio kommuner. 
Men även om Barometern står stark så utmanas den av nya aktörer - både stora och små. Sedan tidningen infört betalvägg på webben har ett annonssäljbolag  startat en nyhetssajt som är gratis att besöka. Kommer betalväggen att fungera om konkurrenten ger nyheter kanske sämre - men gratis? Och som en nästan övertydlig illustration av hur det digitala medielandskapet inte längre tål några lokala monopol säljer samma bolag annonser till Kalmarföretagen åt Schibsteds företag som Aftonbladet och hitta.se, åt Facebook och åt Google.
Tonchi Percan är i Småland för att försöka förstå hur de gör och varför en uppstickare tror att det går tjäna pengar på journalistiken.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.04
    Charlie Chaplin - charlie's dance
    Kompositör: Charlie Chaplin