Att komma nära en korp

51 min
Korpar är smarta djur. De är också de djur som leker mest. Just leksamheten är en del av svaret på gåtan om hur intelligens utvecklas. En världsnyhet.

Djurkognitionsforskaren Mathias Osvath är en  av ganska få forskare i världen som vet vad som rör sig i huvudet på djur. Vägg i vägg med sin gård i Skåne har han byggt upp Lunds universitets forskningsstation, där han studerar korpar.

-Mitt intresse började med människans evolution. Sedan blev det apor, för de är ju våra närmaste släktingar. Sedan är steget till korpen inte särskilt långt, korparna har många förmågor som är extremt lika människans, säger han.

Att komma nära en korp är ett program om arbetet på en forskningsstation och utmaningen att komma nära ett djur som är för smart för att lita på dig.

Jag träffade på Mathias Osvath för ett reportage för Studio Ett för några år sedan. När jag insåg hur svårt det är och hur mycket tid det tar att forska på djur, blev jag intresserad av att följa Mathias i hans vardag med korparna, teorierna och experimenten.

Och så ville jag försöka bli vän med en korp.

Mathias och Helena har en blogg, korpgluggen,  där  kan du följa forskningsstationens arbete. 

Jag som har gjort programmet heter Lotta Malmstedt och har sedan 1991 arbetat som reporter på olika redaktioner inom Sveriges Radio, de senaste tolv åren i P1, bl a på Ekot, Studio Ett och P1 Morgon.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Oddjob - Where Did You Sleep Last Night
  Album: Sumo
  Kompositör: Trad Från Usa
  Bolag: Act Company
 • 15.08
  David Carbonara - drapers ruse
  Kompositör: David Carbonara
 • 15.17
  David Carbonara - Caravan carbonara
  Kompositör: Duke Ellington