Nisse Simonsson – kirurg med hjärnkoll på maten?

55 min
Fia Gulliksson besöker den pensionerade kirurgen Nisse Simonsson, som reser land och rike runt och på ett humoristiskt sätt föreläser om hur hjärnan beter sig och fungerar. Tillsammans försöker de finna goda rätter med innehåll som hjärnan mår gott av. Nisse ger sin syn på modern kostdebatt, vad som bör drickas till maten och hur vi kan förlänga livet. I Menyn ingår en delikat efterrätt med nötter och torkade bär i choklad, en läcker laxsida kryddas och bakas i ugnen, sallad serveras med ett ljuvligt sardellströssel och som aptitretare bjuds Dukkha, en egyptisk nöt- och kryddblandning. Bland ”nyttigheter” för hjärnan som ingår och diskuteras finns Omega-3, antioxidanter; vitamin-E, bär, flavonoider mm… I programmet ger också ett gammalt skelett forskarna svar på vad som åts för 500 år sedan. Och att hon åt väldigt bra…

  
Kanske har han inte levt
som han nu lär, Nisse Simonsson, när han rekommenderar smalare mat och mer rörelse. Efter att ha verkat som kirurg i 35 år är han numer pensionerad, men flitigt anlitad som föreläsare.

Han har skrivit en rad böcker med kåserier om kända personer, upptäckter och egna upplevelser. Hans verk har ofta anknytning till uppväxten i Strömsund i norra Jämtland, men också till arbetet som läkare och den aldrig sinande aptiten för litteratur.

Med en nyfikenhet för stora tankar, män och kvinnor har han bland annat haft programserier i TV och varit sommarpratare i P1.

Artikel med tankar om bra mat för hjärnan och inspiration till dagens meny ur ”The Economist” (engelska):

  
  
Reportage: