Artipelag, Wikipedia och 13 årig rättsreporter

37 min
Hur ser långsiktigheten ut för ett storstilat konstmuseum ute på landet? Myndigheter ser fördelar med Wikipedia och ger sig själva in i uppdateringen. 13 år gamla Erik Blom går i årskurs 6 och vann i Högsta Domstolen.

Vad är det som får en väldigt rik människa att bygga ett enormt konstmuseum ute i skogen, 2 mil utanför Stockholm?

Hör Björn Jakobson, skaparen av Baby-Björn, berätta om varför han satsat miljoner på att bygga Artipelag på Hålludden på Värmdö. Är han en mecenat eller vill han baraskapa ett monument över sig själv? Hör även konstkritikern Ingela Lind om hur det brukar gå med storstilade projket på lång sikt.

Nu ska myndigheterna börja rätta artiklarna om sig själva på Wikipedia. Hör om Riksantikvarieämbetet som anställt två så kallade "hus-wikipedianer". Men hur rimmar det med Wikipedias ambition att artiklarna ska skrivas av opartiska utomstående?

Vad är det som får en ung man att överklaga ett beslut till Högsta Domstolen? Hör 13 år gamla Erik Blom som vann ett mål i HD, något som nu leder till att man kan få ut namnet på en misstänkt person redan före det att åtal väcks. Han uppdaterar "rättsbloggen", kallar sig själv för rättsreporter, föreläsare och kommunikationskonsult. Även Sven-Erik Alhem, rättslig kommentator, f d överåklagare medverkar.

bisittare: Louise Epstein

producent: Anders Diamant    anders.diamant@sverigesradio.se