De seglar jorden runt

36 min
På Nationaldagen träffar Båtlivet i P4 familjerna som gärna lämnar svenska vatten och beger sig ut på världshaven. Vi besöker en klubb för jorden-runt-seglare och hälsar på i en segelbåt utrustad för riktigt långa turer. Vad behöver man tänka på när man ger sig ut på de sju haven? Hur är det att ha barnen med sig? Är det svårt att hålla sams på en liten båt mitt i Atlanten? Vi pratar också om den viktiga loggboken förr och nu - från handskrivna ark till internetbloggar.Emma Havig på Sjöfartsmuseet i Göteborg fortsätter visa hur man gör användbara knopar (Se videoklippet här nere).

Båtlivet tipsar:

Boken Ensam seglare jorden runt av Joshua Slocum kom ut på engelska år 1900 och har översatts i flera versioner på svenska. Varför inte lyssna på talboken från 2008 där Anders Granström läser Slocums spännande berättelse om världens första ensamsegling runt jorden? Perfekt sällskap i båten eller trädgården under sommaren!

Långfärdskajak  av Karin Mentzing. Oavsett om du ska paddla långt eller kort finns det många bra tips att ta till sig från den här boken, som avhandlar allt från hur man väljer rätt kajak och räddar en kamrat i sjönöd, till matlagning och trivsel under färden.

Sugen på att segla långt? Nybörjare och erfarna kan mötas i föreningar som Jorden Runt Seglar Klubben  på Västkusten och Oceanseglingsklubben  på Ostkusten. På deras webbsidor kan man följa familjer och ensamseglare på världshaven.