Ett Japan utan kärnkraft

19 min
I Japan har man nu klarat sig helt utan kärnkraft i snart en månad. Att alla reaktorer stått stilla samtidigt, som nu, har inte hänt sedan kärnkraften först togs i bruk, för mer än 40 år sedan. Haveriet i Fukushima den 11 mars förra året har fått många att tänka efter, och allt fler talar nu om ett Japan helt utan kärnkraft även på sikt.

Kärnkraftsindustrin, ivrigt understödd av delar av regeringen, jobbar hårt för att åtminstone några reaktorer ska tas i drift innan sommarhettan och därmed elförbrukningen, når sin topp. Men hos japanen i gemen finns ett starkt, och växande, motstånd mot kärnkraften.

Frilansjournalisten Jon Thunqvist har rest runt i de drabbade områdena och träffat människor som själva ser sig som "kärnkraftens offer", och även experter som menar att Japan kan göra samma val som Tyskland, och skulle klara sig alldeles utmärkt utan kärnkraft.

De vill se dagens svåra situation vad gäller energiförsörjningen i landet - som en jättechans för Japan och japansk industri att gå i bräschen för förnyelse- och hållbar energiframställning.

Reporter: Jon Thunqvist
vet@sr.se