Med motorer i hjärtat

17 min
Försommaren är en högtidsstund för landets motorburna fantaster. Det är nu senaste halvårets slit i garage och verkstäder ska ge utdelning. Det är nu sportbilar och gamla motorcyklar får komma ut, glänsa, gnistra och puttra. P4 Kulturs Stefan Westrin följer med på mc-träff och försöker förstå vad det är som gör ett motorljud så vackert.

Veckans P4 Kultur tar avstamp i Eje Lundqvists garage. Där har han motorcyklar av olika märken och årgångar. Han är mc-fantast, och trivs extra bra med kompisarna i Motorcykelhistoriska klubben i Gävleborg. De som har veterancyklar skiljer sig från många av dem som har nyare vrålåk, menar han.

– Andra köper sina leksaker för att de har råd men de har inte kunnande. Många här har kunnande men inte råd. Och det är mycket roligare att umgås med dem. De är mer jordnära och vet mycket mer om vad de håller på med, säger Eje Lundqvist.

Vi möter också K-G "Salle" Salander, som började köra motocross 1952. På den tiden skyddade man sig mot kylan och vinddraget genom att isolera kläderna med tidningar berättar Salle, som klarat sig igenom 29 säsonger utan några värre skador. 

Men alla förstår inte charmen med brummande motorer och snabba bilar. P4 Kulturs krönikör Håkan Jäder berättar om hur han drabbades av motorsport som sjuåring, och hur det satte stopp för all form av fortsatt intresse för motortävlingar.