Pärlor – trendigt, traditionellt eller bara tantigt?

54 min
Pärlors popularitet har skiftat under åren, liksom priset på dem. I veckans STIL dyker vi ned i pärlornas skimrande och glimrande historia, inte minst inom modet. Till våren och sommaren bubblar det nämligen av undervattensinfluenser bland modehusen som verkar ha varit på en gemensam havsutflykt. Under modehuset Chanels visning av årets vår- och sommarmode uppträdde till och med sångerskan Florence Welch i ett pärlemorskimrande snäckskal.

Men så har förstås just Chanel ett speciellt förhållande till just pärlor. ”Med en svart tröja och tio rader med pärlor revolutionerade Coco Chanel modet”, som hennes kollega Christian Dior uttryckte saken. Genom att blanda äkta pärlor med konstgjorda – och använda pärlor till vardags och på dagtid – ju fler desto bättre – bröt Coco Chanel mot dåtidens konventioner, och fick därmed pärlor att framstå som något modernt, trendigt och tillgängligt för alla, inte bara de rika.

Men hon var långt ifrån först med att popularisera pärlor. I programmet berättar vi mer om hur pärlorna guppat på tidens trendvågor, ända från den egyptiska drottning Kleopatras överdådiga dagar till det sena 1900-talets prydligt korrekta look, då mest fina flickor och äldre damer bar pärlor kring halsen.

Idag är i princip alla pärlor på marknaden odlade, men till en början fångades de i havet under stor möda. Att arbeta som pärlfiskare ansågs länge som ett av världens farligaste yrken. Många miste sina liv i jakt på de åtråvärda skatterna från havets botten. Det avskräckte emellertid inte Kent Sjögren från att resa till Australiens västkust på 1950-talet för att söka lyckan som pärlfiskare. Honom har vi mött för att få höra hans historia. Vi har även pratat med Ted von Proschwitz, som är intendent på Naturhistoriska museet i Göteborg, som berättar om att man även i Sverige har försökt sig på att fiska pärlor. Ja, Carl von Linné försökte till och med att odla pärlor, men ansåg det inte vara värt besväret. Bättre gick det för japanen Kokichi Mikimoto, vars odlade pärlor revolutionerade hela pärlindustrin. I programmet tar vi även en titt på ett annat material som till en början mest återfanns under vatten – neopren. Ett vattentätt tyg som mest användes till dykardräkter innan det började dyka (förlåt) upp inom modet. Och så har vi varit i Malmö och mött den omtalade designduon Altewei.Saome, bestående av Randa Saome och Nathalia Alterwai. De har gjort sig kända för sina välskräddade plagg med många fina och genomarbetade detaljer, inte sällan avancerade broderier och pärlarbeten.

Veckans gäst är Natasja Gaudy, juvelerare.