Forskningsfusket slutade i självmord

19 min
Det som såg ut att vara ett genombrott i stamcellsforskningen visade sig vara fejk. I svallvågorna av skandalen har en forskare begått självmord och en hel avdelning vid forskningsinstitutet Riken har tvingats stänga.

Den japanska forskaren Haruko Obokata höjdes i början av året till skyarna för att hon lyckats framställa stamceller med hjälp av en helt ny metod.

Genom att chocka mogna celler med ett syrabad kunde hon få dem att "backa" till att bli stamceller. Hon blev hela forskarvärlden omslagsflicka och media hann utnämna henne till Nobelpristagare flera gånger om.

Sedan briserade bomben. Forkningsresultaten var av allt att döma fejkade. Bilder som presenterades som "bevis" var tagna vid ett annat tillfälle. Obokatas mentor och medförfattare begick självmord och det världsberömda forskningsinstitutet Riken har fått sig en rejäl törn.

Har jakten på ära och nya anslag gått för långt ?

Medverkar i programmet gör professor Outi Hovatta och stamcellsforskare Anna Falk vid Karolinska institutet samt Douglas Sipp, samordningsansvarig på forskningsinstitutet Riken.