I Virginia Woolfs fotspår, Blå ögon och videobutiksdöden

45 min
Den svenske regissören Simon Kaijser gjorde succé med TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Nu har han blivit rekryterad av BBC och har precis spelat in miniserien Life in squares om Bloomsburygruppen, ett ämne lika engelskt som trekantsmackor och vänstertrafik.

Bloomsburygruppen var konstnärskollektivet som bland annat bestod av intellektuella giganter som författarna Virginia Woolf och C.M. Forster och ekonomen John Maynard Keynes. Kinos Karin Svensson har vandrat genom London med regissören och besökt inspelningsplatser och suttit vid porten till paret Woolfs bostad och också pratat med seriens producent Lucy Bedford om varför hon ville att just Simon Kaijser skulle regissera.

Kino får också besök av skaparna av det som har kallats en svensk House of Cards, SVT-produktionen Blå ögon - en politisk thriller med manus av Alex Haridi och regisserad av Fredrik Edström och Henrik Georgsson. Blå ögon är kanske den första svenska dramaproduktion som skriver in ett främlingsfientligt parti i handlingen. Alex Haridi kommer till studion liksom två av skådespelarna: Louise Peterhoff och Karin Franz Körlof.

Vi tar också upp det faktum att hälften av våra videobutiker lagt ner de senaste fem åren. Philip Norén har träffat både de som har dött streamingdöden och fått slå igen butiken och de som överlevt tack vare stammisar eller extrastora godishyllor.

Dessutom blir det en klassiker om Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna” från 1963 som lägligt nog utspelas i ett jämngrått novemberljus, en utmaning för mästerfotografen Sven Nykvist. Klassikern är gjord av filmkritikern och författaren Mårten Blomkvist.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj