Mohammed tur och retur

52 min
Arash är 15 och ska precis börja på gymnasiet. Livet är hiphop, tjejer och festande. Efter ett halvår på gymnasiet, och ett besök i en av Stockholms källarmoskéer, är han en fullfjädrad islamist. Målet och meningen med livet är att flytta till Medina i Saudiarabien för att studera religion.

Vi hör ofta talas om dem, de europeiska ungdomar som blir fanatiskt religiösa. I sin mest extrema form ansluter de sig till militanta islamistiska grupper och deltar i strider och spektakulära avrättningar som sprids på nätet. De spenderar en stor del av sin tid i källarmoskéerna, slutar träffa tjejer och icke muslimska vänner, gräver sig allt djupare ner i religiösa skrifter och debatter. Omgivningen ser dem som framtida jihadister – en del blir det också. Men långt ifrån alla.
 
I "Mohammed tur och retur" får vi följa med en ung svensk kille till tiden då allt började. Från den dagen han för första gången klev in i en källarmoské till uppbrottet. Det är en skildring av en tonårings resa från hiphop till Mohammed, från förorten till den religiösa Medinan – och vidare…
 
Sara Moein är frilansande radioproducent som har arbetat för såväl kultur- som samhällsredaktionerna på Sveriges radio. Hon har bl a producerat dokumentären ”Att dö stående”, om protestmusik, fatwor och de unga iraniernas drömmar om ett fritt liv. Hennes senaste dokumentär ”De von Sydowska morden” handlar om ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sveriges historia, mellankrigstidens klassamhälle och maktfullkomlighet. "Mohammed tur och retur" var hennes första radiodokumentär och gjordes i samarbete med Dramatiska Institutet 2009.