Svårt få ersättning av flygbolaget

55 min
Inställda flyg, förseningar och borttappat bagage. Semestern närmar sig och många har bokat resa, men om det uppstår problem har man som konsument ofta svårt att få kompensation. Klagomålen mot flygbolagen ökar och även om många som anmäler till Allmänna reklamationsnämnden får rätt så struntar bolagen ofta i att följa ARNs beslut. Hur länge ska flygbolagen kunna fortsätta bryta mot lagar och regler? Konsumentminister Birgitta Ohlsson gästar Plånboken.

Politiker goes lobbyister

Sänkt moms på krogen, avskaffad fastighetsskatt och rot-avdrag för hantverkstjänster. Hur mycket lobbyism ligger bakom de beslut som påverkar oss konsumenter. En högaktuell fråga nu när allt fler går direkt från maktens centrum till PR-byråer, senast Per Nuder och Lars Leijonborg. Hör om spelet bakom de politiska kulisserna.

Bukettens baksida

Snart ska blombuketter delas ut till studenter, balkonger ska pyntas och rabatter planteras, men hur har blommarna odlats? Ofta får både miljön och odlarna betala ett högt pris för vår blomsterprakt, det menar Naturskyddsföreningen som också hävdar att märkningen av blommor är undermålig.

Expertsvar

Hej, flera banker som inte har insättningsgaranti erbjuder betydligt högre ränta än storbankerna. Vågar jag lita på dem ändå om de har hög kreditvärdighet? Den och fler lyssnarfrågor besvarar av vår privatekonomiska expert Annika Creutzer.

Veckans lista – förbjudna grejer

Ärvda elefantbetar, ozelotpälsar och smycken. Plånboken listar sakerna vi har därhemma som det är förbjudet att handla med.