Var ska tillväxten komma ifrån?

55 min
Om att spara eller slösa - förvirringen växer om den rätta vägen ur den ekonomiska krisen. Ska fler broar och järnvägar ge tillväxt? Eller råvarorna? Följ med till Skinnskatteberg, där möjlig gruvdrift väcker hopp i en bygd som sakta somnar in. Goda råd från Kina och Brasilien till ett Europa på dekis. Och samtal i studion med industriarkeologen från Värmland och kapitalförvaltaren i Shanghai.

Efter några år med fokus på åtstramning och vikten av, som det brukar heta, "sunda statsfinanser", hör vi idag andra tongångar i Europa. Allt fler ropar på stimulansåtgärder för att skapa tillväxt, och menar att politikerna genom olika statliga investeringar - på utbildning, infrastruktur eller bostadsbyggande - måste se till att få Europas hjul att börja snurra igen.

Men vad är det för tillväxt vi pratar om? Var ska den egentligen komma ifrån? Kan det vara så att vi i Europa helt enkelt vuxit färdigt, inte kan uppleva samma höga tillväxtsiffror som de senaste decennierna? Och kan tillväxt skapas överallt - i både stadsmiljö och landsbygd?

Konflikt reste tillbaka till rötterna för Sveriges tillväxt, till Bergslagen där malmen och skogen lade grunden för vårt välstånd. Där pampiga herrgårdar och ståtliga kyrkor ännu bär spåren av de forna rikedomarna kämpar idag många små samhällen för sin överlevnad. Här finns en av landets minsta kommuner, Skinnskatteberg med 4.400 invånare. De blir färre för varje år. Vad betyder tillväxt, utveckling och framtid på en sådan plats? Konflikts Daniela Marquardt satte sig på tåget och reste dit.

Samtidigt som det pågår en livlig debatt här i Europa om vi ska spara eller slösa för att rätsida på ekonomin, så finns det andra länder runt om i världen som för länge sen valt sida, som försöker spendera sig ur krisen. Två exempel på det är tillväxtländerna Brasilien och Kina. De har visserligen helt andra behov och helt andra ekonomiska förutsättningar  än våra skuldtyngda euroländer - inga gapande budgetunderskott att tänka på. Men trots det rör det sig ofta om delvis ofinansierade stimulansåtgärder i mångamiljardklassen som pumpas ut regelbundet sedan finanskrisens början 2008. Konflikts Lotten Collin ringde upp den kinesiska ekonomen Keyu Jin, ekonom på London School of Economics och André Perfeito, chefsekonom på investmentbolaget Gradual Investimentos i São Paulo. Han berättade hur Brasiliens president Dilma Rouseff nu kämpar för att höja tillväxttakten i landet.

Med för att kommentera finns Karine Hirn, grundare av kapitalförvaltaren East Capital, som investerar i Östeuropa och Kina. Hon är med på telefon från Shanghai. I en studio i Göteborg finns Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, knuten till Chalmers tekniska högskola samt författare till flera böcker om övergivna platser och industrisamhällen.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Lotten Collin