Hemslöjd från norr till söder

19 min
Från smörknivar via lapptäcken till skulpturer - ja slöjd spänner över ett brett spektrum och kan vara nästan vad som helst. I veckans P4 Kultur möter vi träslöjdaren Jögge Sundqvist, som gör både bruksföremål och utsmyckningar men inte vill kalla sig konstnär. Vi besöker också Liljevalchs, där man just förbereder en stor utställning för att fira hemslöjden som fyller 100 år i år.

Det finns en helhetstanke med slöjden som tilltalar Jögge Sundqvist. Att slöjdaren kan vara med i hela kedjan, från materialinhämtning i skogen till färdig produkt i verkstaden. 

-- Jag är både producent och konsument på samma gång, som det var förr. Jag tror att det är bra för människan att känna att man har en helhet i tillvaron, en närvaro, säger Jögge Sundqvist.

Han har gjort konst och offentliga utsmyckningar och kommenterar gärna samhällsdebatten genom sina verk. Ett exempel är stolen "Hen", som pryds av ett skulpterat, androgynt människoansikte.

-- Det är en intressant diskussion, för i första hand är vi människor. Så då tänkte jag att jag skulle göra en hen som kan vara både man och kvinna, säger Jögge Sundqvist.

Hemslöjden fyller 100 år i år och det märks i hela landet. På konsthallen Liljevalchs i Stockholm öppnar snart en stor utställning med omkring 3 000 verk, jubileumsåret till ära. Just nu pågår febril aktivitet med att ställa i ordning alla rummen. Och det mest iögonfallande verket av alla är en skog bestående av 2 000 olika helt unika löv, slöjdade och inskickade till Liljevalchs från hela landet.