Radion håller fast vid DAB-standard

19 min
Den dag svensk radio satsar på att enbart sända digitalradio närmar sig. Men om, och när, digitalradion blir verklighet i Sverige ska den införas med en teknik som en del experter nu menar blivit ålderdomlig. Det finns flera alternativ till DAB, en teknik som utreddes senast 2008.

Den första versionen av DAB infördes redan 1995. Men 2005 drog regeringen ned på utsändningarna, eftersom det saknades ett beslut om när man ska upphöra med radio via FM-bandet. Att sända parallellt FM och DAB är kostsamt.

Men nu ska en ny version av den digitala ljudhanteringen, DAB+, ersätta de analoga sändningarna på FM-bandet 2022, enligt den förra regeringens beslut i våras. Om det blir av, måste miljoner av radioapparater bytas ut, såväl i hemmet som i bilen.

En utredning av digitalradions genomförande sattes också igång av regeringen. Ensamutredaren, teknikhistorikern Nina Wormbs vid Kungliga tekniska högskolan, ska lägga fram en plan för hur övergången till DAB-sändningar ska ske.

Det har inte skett någon omprövning av om DAB, Digital Audio Broadcasting, som valts som den lämpliga standarden. Andra länder bygger ut med DRM+ (Digital Radio Mondiale) och den standarden skulle mycket väl kunna komplettera DAB i framtiden i Sverige, åtminstone för närradiobruk, menar Lars Liljeryd, expert på ljudkodning och mannen bakom komprimeringen AAC som ingår i både DAB+ och DRM+. I stora länder som Indien och Brasilien anammas DRM.

I programmet nämns också en alternativ standard om kommit i svang på sistone: DVB T2 Lite som är avsedd för mobilnäten, men där också radio skulle kunna sändas, menar DAB-skeptikern Patrik Fältström.

Sveriges Radios digitalradioansvarige Mats Åkerlund svarar att DAB är den standard som har störst genomslag i Europa, och som Sverige måste anpassa sig till. Det är också den standard den kommersiella radion valt.

I programmet medverkar Lars Liljeryd, ljudtekniker och ljudkodningsexpert, Mats Åkerlund, ansvarig för digitalradio, Sveriges Radio, Marko Ala-Fossi, medieforskare, universitetet i Tammerfors i Finland, Patrik Fälström, internetutvecklare och Leif Larsen, lastbilschaufför och DAB-användare i Oslo.

Del 1: Digitalradion tar över i Norge

Mer om Sveriges övergång till digitalradio