Radion håller fast vid DAB-standard

Den första versionen av DAB infördes redan 1995. Men 2005 drog regeringen ned på utsändningarna, eftersom det saknades ett beslut om när man ska upphöra med radio via FM-bandet. Att sända parallellt FM och DAB är kostsamt.
Men nu ska en ny version av den digitala ljudhanteringen, DAB+, ersätta de analoga sändningarna på FM-bandet 2022, enligt den förra regeringens beslut i våras. Om det blir av, måste miljoner av radioapparater bytas ut, såväl i hemmet som i bilen.
En utredning av digitalradions genomförande sattes också igång av regeringen. Ensamutredaren, teknikhistorikern Nina Wormbs vid Kungliga tekniska högskolan, ska lägga fram en plan för hur övergången till DAB-sändningar ska ske.
Det har inte skett någon omprövning av om DAB, Digital Audio Broadcasting, som valts som den lämpliga standarden. Andra länder bygger ut med DRM+ (Digital Radio Mondiale) och den standarden skulle mycket väl kunna komplettera DAB i framtiden i Sverige, åtminstone för närradiobruk, menar Lars Liljeryd, expert på ljudkodning och mannen bakom komprimeringen AAC som ingår i både DAB+ och DRM+. I stora länder som Indien och Brasilien anammas DRM.
I programmet nämns också en alternativ standard om kommit i svang på sistone: DVB T2 Lite som är avsedd för mobilnäten, men där också radio skulle kunna sändas, menar DAB-skeptikern Patrik Fältström.
Sveriges Radios digitalradioansvarige Mats Åkerlund svarar att DAB är den standard som har störst genomslag i Europa, och som Sverige måste anpassa sig till. Det är också den standard den kommersiella radion valt.
I programmet medverkar Lars Liljeryd, ljudtekniker och ljudkodningsexpert, Mats Åkerlund, ansvarig för digitalradio, Sveriges Radio, Marko Ala-Fossi, medieforskare, universitetet i Tammerfors i Finland, Patrik Fälström, internetutvecklare och Leif Larsen, lastbilschaufför och DAB-användare i Oslo.