Nobelpris till radioamatör på molekyljakt

20 min
W.E. Moerner, en av årets Nobelpristagare i kemi, sysslar sedan länge med amatörradio på fritiden. Det hjälpte honom i hans tidiga forskning för att kunna upptäcka och spåra enstaka molekyler. BILDSPEL: Titta in i Moerners Stanfordkällare

Mikroskop som kan fånga bilder på nåt så smått som en enskild molekyl. Det är vad som belönas med Nobelpriset i kemi i år. Moerner på Stanforduniversitetet i Kalifornien.  

Det var W.E. Moerner som var först i världen med att visa att man kunde detektera enskilda molekyler. Det blev startskottet för mycket annan forskning, och ledde bland annat fram till den högupplösta mikroskopi som belönas med årets Nobelpris i kemi. Nu studerar både han och många andra forskare livets molekyler med hjälp av den tekniken.

Vetandets värld besöker pristagaren på hans tvärvetenskapliga laboratorium på Stanforduniversitetet i Kalifornien - och får en titt i det stökiga hörn av garaget, där han har sin radiocentral.

I programmet medverkar W.E. Moerner, Moerner på Stanforduniversitetet i Kalifornien.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Arthur Sullivan - The Gondoliers
  Isidore Godfrey, Joyce Wright, Margaret Mitchell, Muriel Harding, Enid Welsh, Ella Halman, Yvonne Dean, Caryl Fane, Henry Goodier, Leonard Osborn, Tom Hancock, Martyn Green, Alan Styler, Geoffrey S...
  The Gondoliers
  Textförfattare: William Schwenck Gilbert
  Etikett: Naxos