Tokyo - både skrämmande och underbar stad

15 min
I vår serie "Att läsa en stad" läser idag författaren och frilansjournalisten Anette Masui Tokyo ur Tågmannens ögon: den unge man som för några år sedan sökte hjälp på nätet efter att ha blivit förälskad, utan att ha en aning om hur man beter sig med levande människor. Hans berättelse utgör nu grund för böcker, filmer och tv-serier. Och den säger mycket om den lika fantastiska som skrämmande staden Tokyo.

En dag för åtta år sedan damp det ner ett mystiskt manus hos bokförlaget Shinchosha i Japan. Avsändaren sade sig vara en av de personer som under en längre tid hade deltagit i en tråd på nätet.

Denna tråd skickades nu in för publicering och berättade om den osannolika kärlekshistorien mellan en 22-årig datanörd, kallad Tågmannen, och en societetsflicka, kallad Hermès.

Tågmannen blev boksuccé

Berättelsen om Tågmannen har blivit en enorm succé. Och enligt Anette Masui så säger det också något om den både underbara och skrämmande staden Tokyo.

Det är en berättelse som många kan känna igen sig i, i en stad där tunnelbanan utgör en stor del av människors liv, och människors flykt in i sociala världar i många fall leder till sociala problem.