Kino på filmfestival i Cannes

15 min
Moonrise Kingdom av hyllade amerikanske regissören Wes Anderson är invigningsfilm på den 65:e filmfestivalen i Cannes. En stjärnspäckad rulle med namn som Edward Norton, Bruce Willis, Tilda Swinton och Jason Schwartzman på rollistan. Och Kino är förstås på plats för att se, rapportera och analysera från inledningen av världens största filmfest.

Cannesfestivalen fyller 65 och är alltså på väg att gå in i pensionsåldern. Men är den pensionsmässig eller en vital 65-åring? Ja, det är en av frågorna som Kino ska försöka besvara den här gången i Cannes. Och vi börjar väl från början, med invigningen. I onsdags var det alltså dags för den högtidlga öppningen, och invigningsfilm var Moonrise Kingdom av regissören Wes Anderson. En berättelse om två tolvåringar som rymmer tillsammans. En sorts Romeo och Julia-historia med barn, och där Anderson blandat in scoutkåren Khaki-scouterna, en isolerad ö med en massa fyrtorn, och två otroligt lillgamla barn på flykt undan vuxenvärlden. Medförfattare till Andersons manus är Roman Coppola. 

Men Cannes är inte bara en marknadsplats för film, det är också en arena där filmarbetare kan knyta kontakter och visa upp sig. En yrkeskategori som lätt blir osynlig bland alla filmstjärnor och demonregissörer är filmproducenterna. Så varje år utnämner Svenska filminstitutet årets Producer on the Move i Cannes. I år är det den Sandra Harms, född 1980, och producent på Sonet Film, som fått äran att representera Sverige. Sandra Harms ligger bakom filmer som Teresa Fabiks "Prinsessa" och under 2011 fram till nu, har hon arbetat med storfilmen Bekas. En historia om två hemlösa kurdiska småpojkar som inspirerade av att ha sett Superman på byns biograf,  bestämmer sig för att åka till Amerika. Filmen, som från början var en kortfilm, bygger delvis på regissören Karzan Kaders egna erfarenheter och spelades in i kurdiska Irak mitt under den arabiska våren. Nina Asarnoj träffade henne.

Det kommer med 100% säkerhet bli en man som tar hem Guldpalmen i år och det beror på att det bara är manliga regissörer som är med och  tävlar i huvudserien. När juryn samlades för en presskonferens, så ställde flera journalister frågan om mansdominansen i huvudtävlingen. I tävlingsjuryn sitter Ewan Mac Gregor, Jean Paul Gautiler, Alexander Peyne, Diane Kruger, Hiam Abbas, Emmanuelle Devos, Raoul Peck och Andrea Arnold. Och lite typiskt nog var det just Andrea Arnold som fick svara på  jämställdhetsfrågan....

1995 tävlade Theo Angelopoulos i Cannes med "Odysseus blick". Men till sin stora besvikelse fick han inte Guldpalmen utan "bara" Juryns stora pris. När han stegade fram och tog emot priset var hans enda kommentar: "If this is what you have to give me, I have nothing to say". Sen lämnade han scenen och den förstummade publiken, smet snabbt iväg bort från alla journalister och pressfotografer. Tre år senare (1998) fick Angelopoulos dock äntligen Guldpalmen i Cannes för "Evigheten och en dag". Lars Lönroth berättar om Odysseus blick: