Gianni Agnelli – den välklädde symbolen för det moderna Italien

54 min
Gianni Agnelli (1921-2003) chefade över en av Italiens allra mest stilbildande familjer i modern tid. Familjen Agnellis unika status, och förmögenhet, grundades av det bilmärke som det startade 1899 - Fiat. I veckans STIL gläntar på garderobsdörren hemma hos denna man under vars ledning Fiat blev Italiens största privatägda företag. Och det var som företagsledare som Gianni Agnelli kom att få många av näringslivets män att vilja borsta upp sin klädstil. För ingen var så välklädd som Gianni Agnelli.

Även i det ytterst modemedvetna Italien imponerade Gianni Agnelli med sin personliga stil och sina självsäkra val av plagg, sin så kallade ”sprezzatura”. Det innebar bland annat att aldrig knäppa knapparna i button down-skjortorna, bära dunväst över kostymen vid kyla (och det var långt innan någon annan gjorde det) och knäppa fast sin klocka ovanpå skjortans manschett. Han hade inte tid att dra upp skjortärmen, som han sade. Men så var det en man som blev känd för att, efter arbetsdagens slut i Turin, hoppa på sitt privatplan för att äta middag i London.

Men så hade han råd. Det var hans farfar Giovanni Agnelli som grundade Fabbrica Italiana Automobili Torino, det vill säga Turins italienska bilfabrik. Fyra år före Henry Ford insåg han att det här med att fordon utan häst var framtidsgrejen. I Italien var man inte sen med att snappa poängen med bilar – eller med Fiat och vad företaget gjorde för både landets ekonomi och image. Länge sade många: ”det som är bra för Fiat, det är bra för Italien”.

Gianni Agnelli ägnade de första fyrtio åren av sitt liv åt att odla sin image som playboy. Först i vuxen ålder började han arbeta, men då gjorde han det desto hårdare. Han blev en beundrad man, och känd. När den italienska tidningen Il Mondo i början av 80-talet gjorde en undersökning om vem som egentligen hade mest makt i Italien, kom Gianni Agnelli på andra plats, bara påven ansågs mäktigare. Men så var han drillad i att ta för sig sedan barnsben, av familjen. I veckans program tittar vi närmare på just den italienska familjen och dess betydelse. Vi har även mött familjen di Luca, vars märke Zeta finns på matbutikernas hyllor över hela landet. Ett företag som började med att en 24-årig Fernando di Luca körde till Sverige från Italien på en Lambretta av årsmodell -59. Och så får vi höra vems stil som svenska affärsmän sneglar på.

Veckans gäst är Tomas Lappalainen, journalist och författare.