Tillbaka till 70-talet!

Här finns inget ljud
I veckans program reser vi tillbaka i tiden till slutet av 70-talet. Den första Star Wars-filmen kom, man dansade till Bee Gees & Donna Summer men det skapades så klart även magisk elektronisk musik och det är den vi fokuserar på!

Vi presenterar två elektroniska, längre mästerverk. Vi ger dig Bernard Parmegianis klassiska De Natura Sonorum som han komponerade i studion vid franska radion 1975. Det är ett elektroniskt verk i 12 delar där Parmegiani utforskar ljudens karaktär och inneboende musikaliska kvaliteter och utifrån det så har han skapat en elektronisk musik av sällan hörd koncentration och skönhet. Vår reporter Helena Lopacs har låtit barn lyssna på musiken och de är lyriska! Sedan ger vi dig Jean Michel Jarres klassiska Equinoxe från 1978 som kanske är ett av de mest kända och älskade albumen inom den mer lättlyssnade elektroniska musiken.

Utöver det så blir musik av den svensk-amerikanska tonsättaren Roberta Settels - som dessvärre dog i år. Vi spelar en komposition från 1978 som hon skapade vid Elektronmusikstudion i Stockholm. Så på med den bruna polotröjan och sätt dig i gillestugan av furu och bara njut av 70-talet när det är som allra bäst!

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.00
  Andreas Tilliander - Elektroniskt i P2 vinjett
  Kompositör: Andreas Tilliander
 • 20.01
  Kraftwerk - Trans Europe Express
  Album: Trans Europe Express
  Kompositör: Ralf Hütter
  Bolag: Mute
 • 20.05
  Jean Michel Jarre - Equinoxe
  Album: Equinoxe
  Kompositör: Jean Michel Jarre
  Bolag: Polydor
 • 20.46
  Roberta Settels - Landscape With 3 Tape-Recorders And...
  Roberta Settels
 • 20.56
  Bernard Parmegiani - De Natura Sonorum
  Bernard Parmegiani, Paris. Groupe De Recherches Musicales, L'acousmonium (Paris)
  De Natura Sonorum
  Etikett: Ina