På jakt efter europeisk identitet: Ryanair för oss mer samman än Bryssel

15 min
Under rubriken "Samtal: Europa" ger vi oss i dag ut på jakt efter den europeiska identiteten: från Europaparlamentet i Strasbourg till Europas geografiska mittpunkt, som ligger strax utanför Vilnius i Litauen. Identitetssökare är vår producent Pernilla Ståhl och frilansjournalisten Dan Jönsson. (Med anledning av författaren Carlos Fuentes död-och /ellerHenrik Nilssons text om Fuentes romankonst från OBS den 14 februari i år)

EU byggdes på myten om att vi är ett gemensamt folk, med ett gemensamt öde. Men i den ekonomiska och politiska krisen blir olikheterna uppenbara. Det anser den brittiske journalisten Gareth Harding. 

Pernilla Ståhl vill ha svar på vad en europeisk identitet egentligen är?
-Kittet som binder samman Europas länder är för poröst, svarar Harding. Och avsaknaden av tillit och solidaritet är stor.

Europas mittpunkt nära Vilnius

Följ också med Dan Jönsson på det första i en serie nedslag på platser som säger något om vad det är att vara europé. I dag hamnar vi i Europas geografiska mittpunkt: den lilla byn Bernotai, strax utanför Vilnius i Litauen.

En väl vald plats - enligt Jönsson - som med sina susande björkar liknar ett stilla öga, i den eviga storm som är den europeiska historien.