Historiens giftskåp

42 min
Kosmo blickar in i historiens giftskåp. Om mörka historier som möter dagens ljus. Om upptäcktsresares och antropologers etnocentriska världsbild och om hur en ny tids resande kräver en omvärdering av vi och dem.

Under andra världskriget efter Pearl Harbor internerades       120 000 japanska immigranter i läger på avskilda platser. I författaren Julia Otsukas bok When the emperor was divine får vi läsa om detta stycke mörk amerikansk historia, en historia som hon fann hos sin egen familj. Boken har gjort att hon kan leva av sitt författarskap. Den tycks ha fyllt ett hål i den amerikanska historieskrivningen och köps in av många skolor och universitet som kurslitteratur.
Marie Lundström har varit i New York och mött Julie Otsuka. I höst kommer hennes andra bok Vi kom över havet på svenska. Där berättar hon historien om de så kallade picture brides - unga japanskor som kom till USA i början av 1900-talet i hopp om ett bättre liv.


Kosmo har också varit i Paris och på konsttriennalen Intense ProximetyPalais de Tokyo. Utställningen ifrågasätter hur världen har upptäckts och hur vi skapat hierarkier av vi och dem, samtidigt som den fokusera på den värld vi lever i idag, där den mänskliga rörligheten sker utifrån andra villkor och där nya relationer måste skapas. Utställningens chefskurator Okwui Enwezor har inspirerats av en bok om den franska socialantropologen Claude Levi-Strauss och hans kritik av det tidiga 1900-talets antropologiska synsätt, och en händelse i händelse i Paris vintern 2006, då en högerextrem organisation satte upp ett soppkök för Paris hemlösa och serverade grissoppa – en soppa som uteslöt en stor del av stadens befolkning.

På konsttriennalen på Palais de Tokyo visas verket The Wedding Room av Meschac Gaba från Benin och Rotterdam. Meschac Gaba passade på att arrangera sitt eget bröllop samtidigt som han var inbjuden till Stedjlik museum i Amsterdam år 2000. Resultatet ställs ut på fotografier och montrar på samma sätt som föremål brukar presenteras på etnografiska museer. Meschac Gaba är numera ett välkänt namn på den internationella konstscenen. Genombrottet kom med hans Museum of Contemporary African Art där ett av rummen är Vigselrummet. "En av tankarna med mitt samtida afrikanska museum är att just visa upp vad det samtida Afrika är. Och det kan lika gärna finnas här i Europa. Det handlar om att ta sig ur schablonerna om ett Afrika sett med antropologernas blick", berättar han för Cecilia Blomberg när hon möter honom i Paris.


Och så har Maria Edström läst boken Give me my father’s body - The Life of Minik, the New York Eskimo,  skriven av Kenn Harper. Boken handlar om Minik som 1897 kom med sin far och fyra andra inuiter till New York med skeppet Hope för att föras vidare till American Museum of Natural History. Det var upptäcktsresaren Robert E Peary som kommit på ”snilleblixten” att de kunde visas upp på museet, studeras och bidra till forskningen. Alla utom Minik dör och som senare i livet får veta att hans fars skelett ställs ut i en monter på museet.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl