Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson gör sin läsläxa i klassikern av John le Carré

43 min
- Den blir mer och mer tragisk. Det säger författaren Kerstin Ekman om utvecklingen av boken Spionen som kom in från kylan. - I den här delen blir man lite förvirrad, erkänner författaren Christoffer Carlsson. Följ med till tidigt 60-tal, det kalla kriget, och romanhjälten Alec Leamas hemliga uppdrag på andra sidan järnridån.

- I krig måste du förstå att du ena dagen kan sitta och dricka té med människor som nästa dag slår sönder ditt näsben och kastar dig i en jordhåla. Det säger den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko. Hans skildringar av olika konflikter i forna Sovjetunionen har uppmärksammats och hyllats för sin frispråkighet, men också gett honom ryktet "nationalförrädare" i hemlandet, Nu finns hans bok Dagar i Alchan-Jurt på svenska, en berättelse från hans egen tid som soldat i ryska armén under kriget i Tjetjenien. Vår reporter Fredrik Wadström har träffat honom.

- Han har nåt som många människor med makt och framgång saknar, nämligen integritet. Det säger den sydafrikanske författaren Nthikeng Mohlele om sin huvudperson i romanen Joburg Blues. En berättelse från 70-talets Johannesburg, under den stenhårda apartheidregimens tid i Sydafrika. Om att stå inför extremt svåra livsval, och vad det kostar att göra motstånd. Vår reporter Jenny Teleman träffar Nthikeng Mohlele.