Danska lärdomar

56 min
När det politiska läget skakas om i Sverige blir det intressant att jämföra oss med våra grannländer. Konflikt sänder därför återigen vårt program Danska lärdomar från tidigare i höstas, ett program om det dryga decennium som Dansk Folkeparti funnits i den danska politikens mitt. Vad har det gjort med Danmark?

Unikt är ett ord som upprepats många gånger den senaste veckan. Vi har talat om en unik politisk situation och ett unikt läge för Sverige.

Och visst är det en vecka som har skakat om, inte bara det politiska läget, utan också vår egen syn på oss själva och utomstående betraktares syn på landet vi lever i.

Utländsk media rapporterar från ett Sverige som faktiskt inte är så unikt längre - eller som ett par av våra skandinaviska journalistkollegor uttryckte det: Välkommen Sverige - det är ni som ligger efter!

Regeringskrisen och beslutet om extraval har också gjort att vi på Konflikt blev tvungna att tänka om inför dagens sändning. Det ämne som vi ursprungligen hade tänkt belysa - utrikesminister Margot Wallströms förklaring att hon tänker föra en feministisk utrikespolitik och vad det betyder i konkret handling - har plötsligt hamnat i ett annat ljus, färgat av en begynnande valkampanj.

I stället funderar vi vidare på hur unika vi egentligen är. Eller om vi är så särskilt unika. Och hur tar man reda på det? Ja, kanske till exempel genom att titta på dem som finns nära oss men samtidigt kan kännas långt bort. När vi ser på våra danska grannar ojar vi oss gärna över sexistiska knarkliberaler som älskar att göra sig lustiga över svenskar och spotta på invandrare - föreställningar som kanske framför allt ska bekräfta vår egen förträfflighet.

Men hur stora är skillnaderna egentligen mellan våra små länder långt upp i norr, som toppar världens välståndsligor och som tampas med samma stora globala utmaningar, gränsöverskridande ekonomi, klimatförändringar och, i mångas sinnen det mest dramatiska - migrationen. Både Danmark och Sverige har partier som kallar sig invandringkritiska och Sverigedemokraterna är faktiskt något större med sina 12,9 procent av rösterna i det senaste valet mot Dansk Folkepartis 12,3. Men Danmark ligger drygt 10 år före med hur ett sånt parti påverkar politiken och samhället.

Tidigare i höst reste Konflikts Ivar Ekman och frilansjournalisten Ulrika Bergquist till Danmark för att försöka fånga vad det har betytt.