Hovsamhet mot SD och hot om repressalier

35 min
Regeringskris pågår och Sverigedemokraterna höll i veckan hov inför landets samlade presskår. Vi granskar mediebevakningen – veckan då svensk politik förvandlades till ett avsnitt av TV-serien House of Cards. Antalet anmälningar för brott mot repressalieförbudet är rekordhögt. Vi far till Jönköping och möter läkarna som tystats av politikerna där. Om virala falskheter på nätet. Och så om nya turer i evighetssåpan DAB när SR goes Digital.

Källkoll i krisens hovsamma bevakning
Hyckleri är vägen till makten. Det säger Frank Underwood i tv-serien House of Cards och tittar in i kameran på sitt karaktäristiska vis.Det här har verkligen varit veckan då svensk politik påminde just om ett avsnitt House of cards. Med den skillnaden att det vi ser pågå just nu i vårt land får riktiga konsekvenser för vår demokrati, inte minst när det gäller förtroendet för våra politiska makthavare. Hur har då mediebevakningen fungerat under denna ödesvecka som ledde fram till beskedet om nyval? Vilken roll har svenska medier spelat i det politiska spelet? Mattias Pleijel är reporter.

Fejkade youtubedokumentärer är det nya PR-tricket
Vår sociala medier-krönikör Jack Werner gör upp med den senaste trenden att köpa vår uppmärksamhet: De virala skenbart smyginspelade videoklippen som lömskt länkas upp på Youtube och sedan far vidare på motorvägen rakt in i spalterna.

Digital radio närmar sig efter mer än två decenniers bråk
Frågan om digitalradions införande i Sverige väcktes redan för två decennier sedan och har sedan dess varit kontroversiellt. Mångmiljonbelopp ska läggas på att bygga ut ett nytt marknät för digitalradio och Du och alla andra radiolyssnare måste köpa nya digitalradioapparater. För vad? Internet finns ju redan– är det många som frågar sig. I samband med att förslaget kom i veckan om hur den här övergången ska gå till så tog kritiken ny fart. Lasse Truedson har träffat utredaren och teknikhistorikern Nina Wormbs för att fundera på varför det varit så mycket diskussioner - och vilka svar hon kommit fram till på kritikernas frågor.

Fler fall av brott mot repressalieförbudet
Rätten för offentliganställda att riskfritt kunna slå larm – anonymt eller inte – i medier har en stark historisk tradition i Sverige.Efterforskningsförbudet och repressalieförbudet finns för att cheferna inte ska få ta reda på vem som lämnar uppgifter till medier eller bestraffa hen när det är känt vem personen är. De här bestämmelserna hittar du i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Även om repressalieförbudet är gammalt så var det först för fyra år sen som det blev direkt straffbart. Sedan dess har det varit enstaka fall som anmälts. Men i år tycks något ha hänt. Hittills i år har 11 anmälningar hamnat på JK:s bord. Vad är det som har hänt? Varför har källor börjat jagas i större utsträckning?
Ett av de aktuella fallen hittar vi i Jönköping. Här har en grupp läkare blivit utskällda av den politiska majoriteten i landstinget efter att de uttalat sig i medier. Och hoten om repressalier har funkat. De vågar inte längre uttala sig enskilt i pressen av rädsla att få sparken eller att bli stämplade som bråkmakare i fall de skulle söka jobb någon annanstans. Vi skickade reportern Tonchi Percan har åkt till Eksjö och Jönköping för att ta reda på mer om den historien.
OBS: Pinsamt nog säger vi i reportaget fel namn på tidningen i Eksjö. Tonchi Percan besöker Smålands-Tidningen, inget annat. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.33
    Steel Stars - pan american
    Kompositör: Steel Stars