Kriminaliserad sexualitet

42 min
I 80 länder och territorier runt om i världen är homosexualitet en kriminell handling. På många håll går utvecklingen framåt - i veckan antog Argentina världens mest liberala lag angående transpersoners rättigheter, Chile införde en hatbrottslag och USA:s president Obama gav sitt stöd för samkönade äktenskap. Men många av världens HBTQ-personer ses fortfarande som kriminella. Kosmo möter fotografer, författare och aktivister som sätter fokus på frågan.

I februari i år klubbade den ryska femmiljonerstaden Sankt Petersburg igenom en lag som förbjuder ”propaganda för homo-, bi- och transsexualitet samt pedofili”.  Sankt Petersburg är det fjärde ryska länet som driver igenom en ”anti-gaylag” på några månader. Lagen riskerar inte bara att slå mot HBTQ-rörelsen i staden utan också mot det samtida kulturlivet. Fredrik Wadström har mött den amerikansk-ryska författaren Masha Gessen som själv är öppet lesbisk och som bland annat  uppmanat Madonna att bojkotta en kommande konsert i Sankt Petersburg. Han har mött  de svenska konstnärerna Annika Karlsson Rixon och Anna Viola Hallberg, vars verk State of mind dokumenterar HBTQ-livet i staden och dessutom besökt organisationen Coming Out där Petersburgs gay-aktivister försöker förstå hur den nya lagen kommer att tillämpas.

WHO’S NEXT? heter en fotobok gjord den danska fotografen Charlotte Haslund-Christensen. Idén till boken fick hon när hon chockad insåg att homosexualitet är kriminellt i stora delar av världen. Hon uppmanade då danska homosexuella att komma till en polisstation i Köpenhamn och lät dem där fotograferas som brottslingar. ”WHO’S NEXT? är en solidaritetshandling och ett symboliskt stöd”, säger hon. Boken har formatet av en liten svart låda och är tänkt att kunna smugglas in i länder, förbi censur och fördomar där HBTQ-personer kriminaliseras. Mia Gerdin träffa de Charlotte Haslund-Christensen på Hasselblad Center i Göteborg.

Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin ställer frågan hur Europas högervindar påverkar situationen för HBTQ-personer. I helgens val i Grekland fick det ultranationalistiska partiet Gyllende gryning nästan 7 procent av rösterna och i Serbien har läget för HBTQ-personer länge varit kritiskt.

Homosexuella är "värre än grisar och hundar", har Zimbabwes president Robert Mugabe sagt. I Uganda mördades gayaktivisten David Kato för drygt ett år sen. Och dödsstraff för homosexuella i Uganda har ännu inte helt försvunnit från debatten. Just Afrika är en kontinent där det i många länder är kriminellt att vara homosexuell. Margareta Svensson har tittat närmare på Afrika och en aktuell händelse i Sydafrika. I veckan när den sydafrikanska fotografen Zanele Muholi kom tillbaka till hemmet i Kapstaden från en utlandsresa, upptäckte hon att det hade varit inbrott i lägenheten. Hårddiskar, minneskort och kameror som var bestulna och fem års arbete var borta. Det var uppenbart att det var Zanele Muholi personligen och hennes arbete som inbrottstjuven eller tjuvarna ville komma åt.  Zanele Muholi lever självi ett förhållande med en annan kvinna och dokumenterar HBTQ-personers vardag och erfarenheter med sin kamera. 

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Bonusmaterial: