Den svåra konsten att välja

17 min
Att fotografera har blivit något nästan alla kan göra - hela tiden. Mobiltelefoner och små, enkla digitalkameror får oss att knäppa bild efter bild. Urvalet man tvingades göra förut, när det var ett begränsat antal foton per rulle, kan vi strunta i nu. Men vilka bilder kommer vi egentligen att ha glädje av sen? Veckans P4 Kultur handlar om foto och hur man väljer, som amatör och som proffs.

Många föräldrar tar tusentals bilder av sina barn medan de är små, men kommer fotona vara något att ha när barnen blir vuxna? Kommer de att säga något om tiden barnen växte upp i?

P4 Kulturs reporter Anna Törnkvist har besökt Fotografiska Akademins fotokurs för föräldralediga, där deltagarna får lära sig vilka bilder som kommer att vara intressanta i framtiden och hjälpa barnen att förstå sin bakgrund. Bland leksaker och ammande bebisar pratar kursledaren Jenny Hammar bland annat om vikten av att ta ett steg tillbaka för att få med miljön kring barnet.

– Jag har en rolig bild från min barndom där jag sitter och spelar piano med min pappa, som har en mörkbrun velourdräkt på sig. Det är väldigt roligt idag att se hur han var klädd där, säger hon. 

Amanda Ooms har träffat galleristen och fotoboksskaparen Ulf Greger Nilsson som ständigt måste välja, och välja bort, bilder. Och detaljerna är mycket viktiga. Han kan till exempel testa en vit kant kring ett foto i 20 olika tjocklekar.

– Och det värsta av allting är att det är så jävla stor skillnad mellan 8 mm och 8,5 mm. Man vet att det går att testa något lite annorlunda och man blir tokig av det, säger Ulf Greger Nilsson.