Suzanne Osten, geten och det normala

43 min
"1974 trodde jag att jag kunde bestämma vad publiken skulle tycka och tänka och känna och förstå. Sedan lärde jag mig av bebisarna" I över fyrtio år ledde Suzanne Osten ensemblen Unga Klara i Stockholm, ständigt riktad direkt till ynglet. Till bebisarna, barnen och de unga. Men också till de så kallade vuxna och deras klibbiga trådar till barnet och barndomen. Den som vi alla på något vis överlevt.

”Du kan vara en get eller en sten eller en kvinna eller en man eller en påfågel eller en varg. För barn är inte det här det minsta konstigt. Ta emot en barnpublik med skägg och säg, hej jag är elva år – de bara: jaha.”

Möt Suzanne Osten. En av Sveriges genom tiderna största regissörer som ser den konstnärliga förvandligen på scen som nycklen till det mesta och som dessutom skapat en rad vildsinta filmer och skrivit flera böcker och aldrig slutat fråga och fråga en och samma sak. ”Vad är normalt? 

"Alla var väldigt rädda för den här frågan. För alla misstänker att det finns nån annan som vet vad det är..."

Ett Kulturreportage av Susanne Skog som besökt Suzanne Osten i Annas garderob, en föreställning som spelas just nu på Göteborgs stadsteater.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Ewa Fröling, Chatarina Larsson, Eva-Kristin Tangen, Jösses Flickor - Befrielsen Är Nära
  Album: Jösses Flickor - Befrielsen Är Nära
  Kompositör: Gunnar Edander
  Bolag: Ytf
 • 14.04
  Max De Wardener - Black Snowflakes
  Album: Black Snowflakes
  Kompositör: Max De Wardener
  Bolag: Label Missing