Vårmyller i Norrbotten, matfrossa på havsbotten

92 min
Denna lördag finns fältreporter Thomas Öberg mitt i fågelmyllret i ett kustnära odlingslandskap i närheten av Sundom, norr om Luleå. Ute på havet ligger isarna, men ack så förrädiska. Men inne vid stranden ligger landkallen, ett istäcke som vilar direkt på de grunda bottnarna. Vi spänner på oss skidorna och åker längs Bottenviken medan majsolen stiger över havet. Gäster är Jan-Axel Sundin, biologilärare och Lars Brännström, fågelskådare.

Solens strålar sätter också fart på det marina livet. Myriader av växtplankton fångar in ljuset, växer och förökar sig. Ytvattnet blir ett smörgåsbord för hoppkräftor och andra små djur, som i sin tur blir mat åt fiskar och större organismer.

Men nere i de stora djupen är det mörkt. Där blommar inga alger, och de varelser som lever i djuphavet måste förlita sig på sådant som singlar ned genom vattenmassorna. Oftast är det ont om näring, men ibland kommer stora skrovmål som en skänk från ovan.

Thomas Dahlgren arbetar på Naturhistoriska muséet i Göteborg. Han har studerat vad som händer när döda valar sjunker till botten. Kropparna innehåller nämligen mängder med fett, proteiner och andra näringsämnen, och de båda kadaver som sänkts vid den svenska västkusten har blivit rena festmåltiderna för benätarmaskar och andra egendomliga djur. Reporter i inslaget är Lasse Willén.
Här hittar du filmen som visar nedbrytningen av en sänkt tumlare och som nämns i reportaget:
http://www.youtube.com/watch?v=NpqvmbMouPo&feature=youtube_gdata_player

När Tomas Ljungs båt skulle sjösättas fick båtklubbens medlemmar sällskap. En oskygg tjäderhöna höll till på upplagsplatsen, och trots det intensiva arbetet som pågick ville hon inte flytta sig. På lördag får vi höra berättelsen.

Anne-Katrin Andersson i Gulleryd berättade om hur hon sett och hört hur ekorrhonan flyttade sina ungar med hjälp av kluckande och klickande ljud.

Svenska Malaisfälleprojektet har nått halvvägs. Nu har man sorterat 40 miljoner insekter och 500 000 av dem är ivägskickade till experter vägen över för att bli artade. Kajsa Glemhorn som är projektledare berättar att man hittills hittat 1000 nya svenska arter.

Programledare denna vecka är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.03
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg