Lappugglorna söker mat i södra Sverige

25 min
Lappugglorna söker sig söder ut eftersom det är ont om mat i norr, och stora kullar från ifjol. Fågelskådare förundras och gläds. Följ med på lappuggle spaning i en bokskog utanför Enköping. Den som filmat är Emil Nilsson.

Martin Tjernberg, zoolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, Lars Olov Eriksson, fågelskådare, Ove Stefansson i Boden, hobbyornitolog med tillstånd av Riksmusséet har ringmärkt ett par tusen lappugglor. Reporter Therese Bergstedt

Humlor på export har skapat bråk i Skåne den här veckan. Men det handlade egentligen om att forskare inte fått information om vilka svenska myndigheter de måste prata med. Reportar Lars Broström i samarbete med Gabriel Stein, SR International och Patrik Hekkala, SR Malmöhus

Nuförtiden blommar hägg och syrén ungefär 1 vecka tidigare än för 50 år sedan. Men för att ta reda på hur växter kommer att reagera i framtiden finns ett par olika metoder. Nu har forskare jämfört experiment t ex i växthus, med observationer ute i naturen. De kom fram till att experimenten kraftigt underskattar effekterna av en varmare miljö.

Kjell Bolmgren, vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är en av forskarna bakom studien. Reporter Hanna Westerlund.

Farliga forskning kring fågelinfluensavirus i experiment. Men nu har det publicerats. Men frågan är om det varit mycket väsen för ingenting, att fågelinfluensa viruset kan spridas till illrar? Ulrika Björkstén, Vetenskapsradions chef.  

Programledare Annika Östman
Annika.Ostman@sr.se