Boxare 35+

49 min
Anna Laurell slutade med balett när hon var sjutton år och letade efter en ny motionsform. Hon klev in i boxningshallen med några tjejkompisar och hade aldrig tänkt att slå mot någon, men hon ändrade sig. Idag är hon 34 år och satsar mot medalj i boxning i OS om två år.

Dagens program handlar om en av de allra tuffaste och mest omdiskuterade klassiska sporterna som plötsligt blivit attraktiv för kvinnor som närmar sig 40-årsåldern.

Åsa Sandell var 37 år när hon debuterade som proffsboxare och ett år äldre när hon slog igenom i matchen mot Laila Ali. Hon beskriver sporten som suverän träning för hela kroppen som ger kondition, koordination, styrka och explosivitet. Men boxning på tävlingsnivå är också riskfyllt och ny forskning visar att hjärnskakning tar längre tid att läka än man trott.

Medverkar programmet gör också: Sanna Neselius, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och förbundsläkare för Svenska Boxningsförbundet, Emma Pihl Skoog, doktorand i historia vid Stockholms universitet, Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Colleen - The Weighing Of The Heart
    Album: The Weighing Of The Heart
    Kompositör: Cecile Schott
    Bolag: Second Language