Ibland var vi fem i varje säng

29 min
- Förr i tiden var det mycket gäster som kom och hälsade på. När det blev kväll började man undra vilken säng ryms jag i, ibland kunde det hända att vi var tvungna att trängas fem stycken.

Enligt Boverkets norm bör varje barn i en familj ha ett eget rum – ett barnperspektiv som föddes under 1930-talets Sverige, då trångboddheten särskilt bland barnfamiljer var stor och där arkitekter och politiker fruktade att det skulle fördärva populationen. Birgit Snell håller inte med om den normen.

– Det behöver de då inte, det är svammel. Man kan gärna bo två och tre i samma rum. Hon har många varma minnen från barndomsåren och säger att det påverkat henne på ett positivt sätt.

 – Just det där att ta hänsyn, hjälpa till och inte bara säga jag ids inte jag orkar inte. Jag tycker det är bra på många sätt, tråkigt att man bara fick ärva saker av andra, aldrig fick något nytt och visst önskade man sig att man var ensam ibland men ändå bättre att vi var många. Man fick ju lära sig lite vett av de andra också.

Ett program av Emil Östlund.