Banbrytare och isländska sagor

45 min
Gunnar Bolin med gäster diskuterar bioaktuella Girlhood, hur unga kvinnor skildras på filmduken rent generellt och den tyska konstnären Paula Modersohn-Becker.

Den franska filmen Bande de filles - som fått namnet Girlhood i Sverige - är en kritikerhyllad film av regissören Céline Sciamma om ett tjejgäng i en parisisk förort. Den har väckt mycket uppmärksamhet, eftersom det är den första franska filmen med enbart svarta skådespelare i huvudrollerna och där tonårsflickor står i centrum. Är det en banbrytande film och värd alla lovord?

Även Disneys kassasuccé Frost, anses av många vara en normbrytare och har till och med kallats feministisk. I Kritiken samtalar programledare Gunnar Bolin med kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström, bibliotekarien Alle Eriksson och Jenny Teleman, SR Kultur, om ung kvinnor på filmduken och om det går att tala om en bestående förändring av gamla filmkonventioner.

Den tyska konstnären Paula Modersohn-Becker, var även hon en banbrytare som en av pionjärerna inom den tyska expressionismen. På Louisiana i Danmark pågår just nu den största utställningen hittills i Skandinavien och kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg har varit där. Dessutom, efter ett mångårigt översättningsarbete finns nu de isländska sagorna i moderna utgåvor på svenska, danska och norska. Men vad har det att ge en läsare idag? Reportage av Kritikens Mia Gerdin.

Programledare Gunnar Bolin
Producent Maria Götselius