Tuff kamp mot noshörningsjägare

20 min
När de första européerna kom till Afrika beskrev de ett landskap som vimlade av noshörningar. Sedan dess har de urtida djuren varit på utrotningens brant flera gånger. Om inte dagens omfattande tjuvjakt hejdas hotas de senaste 25 årens återhämtning.

Varje dag slaktas tre noshörningar i jakten på det värdefulla hornet - värt lika mycket som heroin och guld.

– Jag kan inte förstå att människor skjuter dem för hornets skull. Det är ju bara som vårt hår och våra naglar, säger Allan Carlsson, Afrikaexpert på Världsnaturfonden.

Han och naturvårdschefen Peter Westman besöker Östafrika för att titta på projekt de stöder i kampen mot tjuvjakten. Några exempel är drönare som bevakar reservaten, chip-märkning av hornen och flyttning av djur till säkrare områden.

Den främsta marknaden för noshörningshorn finns i Vietnam, där män ur medelklassen köper mediciner som sägs hjälpa mot allt från cancer till baksmälla.

Naturbevakarna i nationalparker och reservat i Kenya och Tanzania beskriver ett krig mot tjuvjägare som utrustats med moderna vapen av välorganiserade brottssyndikat.

– Så fort vi får rapporter att en noshörning vandrat ut ur reservatet måste vi skicka dit en patrull som bevakar den, säger Dennis Rotekin, ansvarig för noshörningsgruppen i viltreservatet Masai Mara.

Trots den hårda bevakningen sköts en inne i reservatet nyligen. På några år i början av 1980-talet kraschade Kenyas noshörningspopulation från 20 000 till 300. Det fick myndigheterna att fånga in de flesta spridda enstaka djur som fanns kvar till inhägnade hårdbevakade skyddsområden.

Idag finns bara frilevande noshörningar i tre områden i Kenya, berättar Linus Kareuki på Kenya Wildlife Service.

Idag har Kenya tusen noshörningar. Lika många som det tjuvskjutits i Sydafrika hittills i år.

I programmet möter vi bland annat naturbevakare från det berömda Serengeti och Masai Mara i Kenya. Varje dag riskerar de livet när de går till jobbet.

Medverkar gör Allan Carlsson, Afrikaexpert Världsnaturfonden, Peter Westman, naturvårdschef Världsnaturfonden, Ronald Vincent, ledare för Serengetis noshörningssgrupp, Dennis Rotekin, chef Masai Maras noshörningspatruller och William, ansvarig för noshörningsbevakningen Ngorongoro, Linus Kareuki, noshörningsprogrammet Kenya Wildlife Service och Lars Werdelin, Naturhistoriska riksmuseet.