Vem ska man tro på?

56 min
Om tv-kanalkrig, döda semesterfirare och konsten att blanda bort korten. Information blir ett allt viktigare vapen och i Ryssland rustar man för fullt. Men är det bara ryssarna som skapar twittertanks och facebookflygplan? Hör röster från Moskva, Boston och tidningen Metros centralredaktion om bästa försvaret mot förvirringen som vapen.

Informationskriget trappats upp i takt med att informationen börjat flöda fritt världen över, mycket på grund av internet. Programmet tar upp frågan allmänt men med Ryssland som illustrerande exempel eftersom det är ett land som på många sätt ligger långt fram i utvecklingen. Därför ska vi först till Moskva, och höra vår korrespondent Maria Persson Löfgrens rapport. Hon ger bild av Rysslands nya, moderniserade propagandamaskineri, eller alternativa bild av verkligheten, som man själv väljer att kalla det som görs.

Men vilken är egentligen filosofin, strategin bakom dom här jättesatsningarna? Nyligen publicerades en rapport, med titeln "The Menace of Unreality" (Hotet från overkligheten) som beskriver det här sofistikerade maskineriet i detalj och även hävdar att propagandan är en del av en större rysk plan, vars syfte är att splittra Väst. Konflikts Marie Nilsson Boij rapporterar om rapporten efter ett samtal med en av rapportförfattarna, Peter Pomaranzev.

För att göra förvirringen ännu större så kan det vara värt att veta att organisationen som Pomaranzev skrev rapporten för, Institute for Modern Russia, som ligger i New York, leds av Pavel Chodorkovskij, son till Michail Chodorkovskij, den tidigare oljemiljardären, som i tio år satt i fängelse, och som idag, i exil, är en av Vladimir Putins mest inflytelserika kritiker.

Ja, vem ska man tro på?

Med i ett samtal i studion finns Maria Persson Löfgren, radions korrespondent i Moskva, Jack Werner, nykorad journalistprisvinnare för sitt arbete som Viralgranskare åt tidningen Metro, och Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholm universitet, som forskat mycket på både förhållandet mellan media och makt, och det nya informationslandskapet.

Det blir även ett reportage om organisationen "Stop Fake News", ett av flera initiativ i Ukraina för att försvara mot vågen av mer eller mindre falska och farligt förvirrande nyheter. Hör bland annat en av grundarna Jevgen Fedtjenko, rektor på journalisthögskolan i Kiev som bland annat berättar om ett av deras första avslöjande om de ukrainska flyktingarna som visade sig inte vara så många.

Vilken beredskap finns då i Sverige för denna utveckling? Vi begav oss till Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, MSB, som är den myndighet som har till uppgift att skydda oss medborgare från samhällsfarlig desinformation. Där håller man koll på desinformation eller så kallade påverkanskampanjer som kan hota viktiga samhällsinstitutioner. I övrigt hänvisar de oss medborgare till vårt eget kritiska tänkande.

Det är smärtsamt att inte få bekräftelse, att inte få veta, något vi såg redan på Sovjet-tiden, i Afghanistankriget. Och nu händer det igen, i Ukraina, berättar Ella Poljakova, ordförande i organisationen Sankt Petersburgs soldatmödrar, som var på besök i Stockholm i veckan och gav en glimt av några av offren för det informationskrig som pågår i samband med konflikten i Ukraina.

Producent: Marie Nilsson Boij
marie.nilsson-boij@sr.se

Programledare: Ivar Ekman
ivar.ekman@sr.se