Hur klarar Södertälje integrationen, Boel Godner?

32 min
Södertälje är den kommun i landet som tagit emot flest antal flyktingar, sett till befolkningens storlek. Men det håller inte längre. Nu måste partierna förhandlar fram ett jämnare flyktingmottagande över hela landet. Det säger Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker att man måste sätta sig tillsammans, alla partier, och gärna Socialdemokraterna och Moderaterna för att diskutera hur flyktingmottagandet ska fungera inom Sverige för att svenska folket ska känna att det här kommer att gå bra på väldigt många sätt, säger hon.

Efter kriget i Irak och nu kriget i Syrien flyr många till Sverige. Och eftersom många har släktingar i Södertälje är det dit man vill. Men konsekvensen är trångboddhet, hög arbetslöshet och dåliga resultat i skolan.

Kommunalrådet Boel Godner kräver nu att alla landets kommuner måste ta emot flyktingar. Det duger inte längre att några kan säga nej. Priset som Södertälje och flyktingarna får betala är sämre integration.

– Vi kan demonstrera mot rasism och främlingsfientlighet tills vi blir blå. Men har vi inte orken och modet att fatta politiska beslut som ger de riktiga effekterna på främlingsfientlighet och utanförskap är det inte mycket med det.

Hon tycker också att det är viktigt att alla partier tar debatten om hur flyktingmottagandet ska se ut.

– Jag tycker att man under många år har överlämnat åt Sverigedemokraterna att beskriva situationen i Sverige för nyanlända. Den blir inte riktig då, det blir utifrån deras världsbild, säger Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje.