Världen som kinetisk energi

Här finns inget ljud
Virpi Pahkinen är en av våra mest namnkunniga fria dansare, som inte minst rönt stor internationell uppmärksamhet. Programtiteln är vald utifrån kombinationen rörelse och energi.

Den som sett Virpi dansa känner hennes rörelser och ser den energi som kontrolleras. Gesterna har en märklig förmåga att just förmedla energi, även om hon stannat mitt i en rörelse.

Virpis fria dans har få motsvarigheter i dansens värld, och hennes uttryck hämtar inspiration från hur ormarna rör sig. Framförallt hennes händer och armar omdefinierar begreppet uttrycksfullhet, och hon utvecklar ständigt nya sätt att få sina kroppsdelar att osynkroniserat fånga publikens uppmärksamhet.

"Ofta är den en nyckelrörelse som utlöser en sekvens av efterföljande rörelser när jag skapar en ny föreställning. Och sedan blir dansen likt poesi, som gör det lättare att komma ihåg de olika rörelsesekvenserna", berättar hon i programmet.

Dans i radio, hur lyckat är det, kan man fråga sig? Virpi har skapat över 40 föreställningar och har närmare 2000 framträdanden bakom sig, i länder som Libanon, Vietnam, Mexico, Ecuador och Kina m fl förutom i Europa och USA. Så hon ska inte dansa här, bara försöka fås att ge en lättare beröring vid dansens själ. Virpi växlar gärna mellan Berwaldhallen och nattklubbar; musiken fångar två världar hon behöver lika delar av:

"Västerländsk musik är bra för hjärnan; lyssna på Bach så lägger sig elektronerna i prydliga led och all ångest försvinner. På organisk nivå så går indisk musik rakt in i magen och ger meditativa tillstånd. Klubbmusik – elektronika och techno – kan ge rätt sorts ljudmassage på kroppens energicentrum. För mig är mixen av allt detta helt nödvändig",förklarar hon.

Virpi Pahkinen är också aktuell med en ny föreställning. I september-11 åker hon till Java, tillsammans med den unga dansaren Oskar Landström. Tillsammans skapar de ett stycke som ska uppföras där. Samma stycke kommer sedan till Dansmuseet i Stockholm i oktober-11.

Programmet är producerat och presenterat av journalisten Mats Lundgren, som tidigare gjort porträtt av Anders Hillborg, Cecilia Rydinger Alin, Rigmor Gustafsson, Bengt Strokirk /20 år på Fasching, Stefan Jacobsson/Pet Sounds, Kristina Forsman, Tobbe Fall och Per Tjernberg i samma programserie.

"Dansen föds i tystnad. Där i tystnaden tas de första stegen, ofta i min gråa övningslokal. Musiken beställer jag av olika tonsättare, men undviker att lyssna på den förrän väldigt sent. Oftast skapas de här delarna separat, men passformen är nästan alltid perfekt - varje gång!"

En P2 Dokumentär av Mats Lundgren.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  ROGER LUDVIGSEN - HIGHWAY
  Kompositör: ROGER LUDVIGSEN
 • 14.05
  AKEMI ISHIJIMA - PRAYER TO THE ASCENDING
  Kompositör: AKEMI ISHIJIMA
 • 14.10
  VIJAY IYER, STEPHAN CRUMP, MARCUS GILMORE - GALANG
  Album: HISTORICITY
  Kompositör: MAYA ARULPRAGASAM, JUSTINE FRISCHMANN, ROSS ORTON, STEVE MACKEY
  Bolag: ACT COMPANY
 • 14.15
  KÄBI LARETEI - STYCKE FÖR PIANO, SÜMFOONIAE, PIANOSTYCKE FRÅN 1981, PIANO PIECE FROM 1981
  Album: EXIL
  Kompositör: LEPO SUMERA
  Bolag: PROPRIUS
 • 14.20
  DJ ROLANDO - JAGUAR
  Album: JAGUAR
  Kompositör: M BANKS, G MITCHELL, R ROCHA
  Bolag: 430 WEST
 • 14.25
  ROGER LUDVIGSEN - PRAYER FOR THE ONE WHOSE TREMBLING HANDS ARE STILL
  Kompositör: ROGER LUDVIGSEN
 • 14.31
  MARI BOINE PERSEN - BOADAN NUPPI BEALDE
  Album: EIGHT SEASONS
  Kompositör: SVEIN SCHULTZ
  Bolag: EM-ARCY
 • 14.36
  BILL LASWELL, SUSSAN DEYHIM, REZA DERAKHSHANI, MICHAEL HARRISON, HEARN GADBOIS, RAZ MESINAI, GLEN VELEZ - THE CANDLE AND THE MOTH
  Album: SHY ANGELS
  Kompositör: TRAD FRÅN IRAN
  Bolag: CRAMMED DISCS
 • 14.41
  PIETER WISPELWEY - SONAT FÖR VIOLONCELL SOLO OP 8
  Album: D SHOSTAKOVICH - Z KODALY
  Kompositör: ZOLTAN KODALY
  Bolag: CHANNEL CLASSICS
 • 14.46
  LARS (1) DANIELSSON - TRAVELLER'S DEFENSE
  Album: TARANTELLA
  Kompositör: LARS (1) DANIELSSON
  Bolag: ACT COMPANY
 • 14.51
  ROGER LUDVIGSEN - HIGHWAY
  Kompositör: ROGER LUDVIGSEN