Jul på kredit

30 min
Fångade av drömmar, traditioner och krav som bara kostar mer och mer. Alltfler julhandlar klapparna och maten på kredit.

Varje år slår julhandeln sitt eget tidigare rekord. I år väntas en omsättning på 68 miljarder eller ca 1400 per person. En ökning med 2,5% mot förra året. Ny statistik säger att nära hälften av oss handlar på kredit eller avbetalning för köp av klappar, mat  och annat inför julen.


--Januari blir för många årets fattigmånad när räkningarna börjar komma, berättar sparterapeuten Karin Nordlander, som medverkat till flera observationsstudier som visar på en växande ”ekonomisk stress”.

Hjärt-Lungfonden larmar genom en rapport från Karolinska Institutet om att ekonomisk stress ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar och att dö i förtid. Personer utan en ekonomisk marginal på 10 tusen kronor löper större risk att dö tidigt av ”ekonomisk stress” än de som klarar en oförutsedd utgift. T.ex. att bilen går sönder. I Sverige räknar man med att detta berör uppemot 1,5 miljoner människor. Julen är ekonomiskt sett vår stressigaste tid på året.

--Vi är nog lite bortskämda, men det är ju så härligt, världen är orättvis, .. konstaterar  några 11åringar från Täby.

prod. Christer Söderqvist
christer.soderqvist@sverigesradio.se