”Och till en ort där ingenting oss lyser” – möt författarna Álvaro Enrigue och Juan Gabriel Vásques

45 min
Álvaro Enrigue (Mexico) och Juan Gabriel Vásques, (Colombia) porträtteras i Kulturreportaget. Två stjärnförfattare, flerfaldigt prisbelönta och internationellt hyllade. Båda introduceras nu på svenska, Enrigue med ”Tiebreak” och Vásques med ”Ljudet av sådant som faller.”

De kommer båda från latinamerika, men arvet efter Gabriel Garcia Márquez magiska realism är långt borta när Álvaro  Enrigue  och Juan Gabriel Vásques tar sig an sina hemländers mörka historia. Álvaro Enrigues ”Tiebreak” utgår från en tennismatch på Piazza Navona i Rom år 1599- en duell mellan målaren Caravaggio och poeten Quevedo som skildrar brytningen mellan den gamla och nya världen, när conquistadorerna erövrade Mexico och världen för första gången blev global.

Juan Gabriel Vásques berättar på ett illusionsbefriat och nattsvart sätt om narkotikatrafiken i Colombia, en roman om historien och det kollektiva minnet, men också om rädslan som format en hel generation.

Två nya  röster, två  hyllade romaner som flyter samman till en väv- och en fråga: Varför är det alltid de onda som vinner?

Ett program av Ulla Strängberg 

Producent: Lisa Bergström