En månad på Rosettas komet

20 min
För en månad sedan satte rymdsonden Rosetta ner sin landare Philae på kometen 67P Churyumov Gerasimenko. Rosetta cirklar kring kometen sedan i somras. Nu börjar forskningsresultat från kometen trilla in, och ett av de första handlar om vatten.

Vattnet på kometen 67P Churyumov-Gerasimenko innehåller mer så kallat tungt vatten än vattnet på jorden. Det är ett av de första forskningsresultaten från kometen, berättar kometforskaren Björn Davidsson som är en av forskarna som nu har bråda dagar med resultaten från Rosetta och Philae.

Anders Eriksson, vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, har arbetat med Rosetta under alla de 20 år då projektet pågått. Han ser fram emot många fler resultat från Rosettasonden framöver.

Landaren fick snart slut på batterier och somnade någonstans på kometen. Men forskarna har gott hopp om att den ska vakna till igen när den får mer sol på sina solpaneler framåt våren eller sommaren. Exakt var landaren finns är fortfarande oklart.

– Precis var landaren hamnade är fortfarande oklart men det är ganska väl inzoomat på var man ska leta, konstaterar Anders Eriksson.

I Vetandets värld berättar kometforskaren Björn Davidsson, Uppsala universitet och Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, om hur de ser på kometlandningen en månad efteråt och vad som händer just nu med kometforskningen.