Datorer gör jobbet lättare i stallet

19 min
I en forskningsflock med 24 hästar på ridskolan Strömsholm är det datorer som ser till att hästarna får mat. Dessutom kan mycket av gödselhanteringen ske med traktor eftersom hästarna går i utomhus. Den här hästhållningen, som kallas grupphästhållning, utforskas nu av hästforskaren Karin Morgan.

Det är ett rödmålat trähus med svart plåttak. Huset är litet, rymmer precis två hästar (två spiltor) och ett mindre utrymme där det ligger hö eller hösillage. Karin Morgan, som är chef för forskning och utveckling på ridskolan och Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggning, visar hur det här lilla huset i all sin enkelhet är datorstyrt.

Bakom den svarta panelen av plast längst fram i spiltan finns en mottagare som tar emot signaler från hästarnas halsband. I en rem runt hästhalsarna sitter en liten gul knapp med en sändare och när hästen lägger sin hals mot panelen, bestämmer datorn om den ska öppna luckan till maten eller inte. Varje häst har ett bestämt antal minuter som den får lov att äta varje dygn.

Grupphästhållningen kommer från Tyskland och Österrike, men systemet är ganska obeforskat, enligt Karin Morgan.

I Sverige finns idag ungefär 360 000 hästar, de flesta av dem går antingen i boxar i inomhus eller uppbundna i spilta. Där kan hästarna vara ett stort antal timmar varje dygn. Bara cirka 500 hästar hålls i grupphästhållning i Sverige, säger Karin Morgan.

På forskningsanläggningen på Strömsholm går de 24 hästarna alltid fritt på en sammanlagd totalyta av 4130 kvadratmeter. Det inkluderar både de fyra ligghallarna och den sammanlagda rastgården.

Hästen är flockdjur som gillar att umgås med andra hästar och att gå och småäta på stäppen. Att stå ensam inomhus utan möjlighet att småäta verkar kunna få negativa konsekvenser för hästens psyke. Forskningen på Strömsholm syftar bland annat till att ta reda på om grupphästhållning är bra för hästarnas psykiska hälsa.

Grupphästhållning med datoriserad utfodring där hästarna går utomhus betyder att man kan lägga mycket mindre arbetstid på utfodring och utgödsling. Det handlar om ungefär 6-7 minuter per häst varje dag i stället för 30 minuter per häst varje dag, enligt Karin Morgan.

Kanske är systemet bra både för hästen och för plånboken om till exempel en ridskola kan klara sig med färre anställda när tunga arbetsuppgifter försvinner. Men Karin Morgan säger att det finns ett stort hinder mot grupphästhållningen:

– Den svenska hästbranschen är mycket konservativ, säger Karin Morgan.