Françoise Hardy – chic föregångare till den franska stilen

16 min
Françoise Hardy (1944-) tog i början av 60-talet världen med storm genom sin sång, och sin stil. Med sitt till synes nonchalant självklara sätt att bära både byxdressar och bikerjackor - och på sin höjd måla eyeliner - kom hon att bli en sorts prototyp till det fascinerande fenomen som sedan dess ofta beskrivs som: ”parisiskt chic”. Intresset minskade inte direkt av att hon komponerade sina egna låtar och redan som sjuttonåring fick en dunderhit med Tous les garçons et les filles. En låt som för övrigt fick designern Rei Kawakubo att kalla sitt nystartade modeföretag för Comme des Garçons. Yé yé! Mer om Françoise Hardy berättar vi i veckans STIL.

Det stod tidigt klart att Françoise Hardy inte var som andra unga kvinnliga artister som bar söta klänningar och rosa läppstift. Hon hade långt hår och lugg och sjöng om hur andra fanns lyckan, men inte hon. Under sitt första tv-framträdande bar hon en V-ringad tröja ut och in, ”bara för skojs skull”, som hon sade. Hon blev en sensation. Hennes debutsingel sålde i över två miljoner exemplar och dåtidens rockstjärnor nästan slog knut på sig själva för att få träffa henne. Under en spelning i Paris gick Bob Dylan av scenen och vägrade gå på igen om han inte fick träffa henne backstage. Sann story! Men Françoise Hardy imponerades inte. Inte heller av att tidens nya modeskapare som Paco Rabanne och Courrèges kastade kläder efter henne. Françoise Hardy bar förvisso gärna moderiktiga plagg, men hävdade alltid att hon var mer intresserad av att ”göda sin hjärna, än att klä sin kropp”. Kanske inte så konstig att hon blev kompis årets Nobelpristagare i litteratur, Patrick Modiano. Han skrev låttexter till henne, dessutom.

I veckans program har vi pratat med den i Paris deltidsboende Karina Ericsson Wärn, journalist och chefscurator för design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, om hur det kommer sig att den parisiska kvinnan fortfarande bär på en så stark attraktionskraft, både stilmässigt och kulturellt. Inte minst märks det i de senaste årens bokutgivning där man hittar en uppsjö av böcker med titlar som: Parisian chic, How to dress like a french woman, How to dress like a cool french mom, Aging beautifully like those chic french women, Frenchwomen’s secrets for timeless beauty, style and substance och – French women don’t get fat. Ja, ni fattar galoppen. 

Vi har också fått en exklusiv intervju med artisten Lisa Ekdahl, som har stor erfarenhet av en fransk publik. Hur skiljer den sig egentligen från den svenska? Gör den det? Det får vi höra. Françoise Hardy har aldrig slutat att göra musik, eller att ge ut skivor. Men hon har också odlat ett annat intresse vid sidan av sin musikaliska karriär – astrologi. Men när började egentligen horoskop dyka upp i dags- och veckotidningar – och vad är de bra för, egentligen? Det undersöker vi också.

 Veckans gäst är den i Paris bosatte journalisten Magnus Falkehed.