Cecilia Bartoli i Versailles

46 min
Sofia Nyblom möter en av operavärldens största stjärnor, den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli, i samband med en konsert i Versailles.

Även hennes medarbetare dirigenten Diego Fasolis och ensemblen I Barocchisti medverkar. Ett program om ryska barockpärlor, sångglädje och stormaktspolitik under musikalisk täckmantel. 

Upptäckarglädje och en enorm kärlek till musiken har präglat Cecilia Bartolis 30 år långa karriär, där hon kartlagt okända verk från barocken på ett antal prisbelönta skivor. Efter Vivaldi, Gluck, Salieri och Agostino Steffani har hon nu närmat sig den ryska barocken och gjort sensationella upptäckter kring de italienska operatonsättarnas odysséer till Sankt Petersburg under 1700-talet.  

I programmet berättar Cecilia Bartoli om sina tankar kring konstnärligt ledarskap, krisen för den klassiska musiken, och om sina planer för en världens ledande musikfestivaler, Pingstfestivalen i Sankt Petersburg som hon leder sedan 3 år tillbaka. I sina tidigare projekt har Cecilia Bartoli bland annat utforskat musik som komponerades för kastraterna, verk komponerade för 1800-talslegenden Maria Malibran och skivutgåvorna har både toppat listorna och belönats med skivbranschens största priser. Förra årets inspelning av Bellinis Norma, efter en ny kritisk utgåva tilldelades nyligen ECHO Classics Award för bästa skiva.  

Bartoli pratar med värme om sina samarbeten med olika dirigenter; inte minst Karajan som först bjöd in henne till Salzburg, och Harnoncourt som öppnade dörren till barockmusiken när Bartoli var helt ung. Under årens lopp har hon samarbetat världens ledande orkestrar för tidig musik, från Les Arts Florissants till il Giardino Armonica och Ensemble Matheus, och uppträtt på de främsta operascenerna - från Covent Garden och La Scala till operan i Zürich och Théâtre des Champs Élysées i Paris

Dirigenten och organisten Diego Fasolis grundade ensemblen I Barocchisti 1998 och leder även sedan 1983 den schweiziska radions vokalensemble samt är en uppskattad gästdirigent. Fasolis har gjort över 80 prisbelönta inspelningar för radio, tv och cd, och uppskattas världen över för sin stora virtuositet och särpräglade stilkänsla.