Viktor i häktet: "Efter 52 dagar fick jag träffa mamma"

16 min
Inlåst i dagar som känns som veckor och veckor som känns som månader, ingen kontakt med familj eller vänner och ingen aning om när du kommer att få komma ut. Victor, 20, satt fem månader i häktet. Nu berättar han sin historia.

Sverige har på senare tid fått mycket kritik för de långa häktestiderna, ibland upp till flera år innan rättegång. Det jämförs med psykisk tortyr. Men också för att unga personer hålls isolerade under långa perioder när de sitter häktade.

I två program träffar du de berörda. Vi följer medkriminalvårdens psykolog Anna Olsson en arbetsdag när hon träffar unga killar som sitter häktade och hon håller med FN i kritiken. I det första programmet berättar Victor, 20, om tiden i häktet. Han har just suttit av ett fängelsestraff och berättar för första gången om den allra värsta perioden: tiden i häktet. 

Victor har skrivit ner sin upplevelse i boken "Desto bättre du sköter dig desto snabbare kommer du ut!". Det är Arbetets museum i Norrköping som tillsammans med Kriminalvården och Riksförbundet Attention och med stöd av Arvsfonden som jobbat med att samla ihop flera berättelser från unga personer som suttit i fängelse. I januari finns Victors text med som en del av en utställning på Arbetets Museum, där Victors bok kommer ingå.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  1987 - Bomb
  Album: Bomb
  Kompositör: Victor Holmberg
  Bolag: Warner Bros
 • 18.14
  Nicky - Wake Up
  Album: Wake Up
  Kompositör: Nicky Åslund
  Bolag: Nicky Åslund
 • 18.23
  Vita Bergen - Disconnection
  Album: Disconnection
  Kompositör: William Hellström
  Bolag: Kning Disk
 • 18.26
  Pr0files - Luxury
  Album: Luxury
  Kompositör: Lauren Pardini, Danny Sternbaum
  Bolag: Straight A Records