Stora ämnen för små barn

20 min
Mobbning, sjukdom, död och utanförskap. Ämnena kan tyckas tunga och svåra, men har alla varit teman i barnböcker av Carin och Stina Wirsén. P4 Kultur handlar om barnlitteratur den här veckan och Laila Carlsson har träffat mor och dotter Wirsén för att prata om de läskiga men populära berättelserna, och om hur det är att jobba tillsammans.

I en ateljé på Söder i Stockholm arbetar illustratören och barnboksförfattaren Stina Wirsén. Hennes karaktäristiska figurer finns numer på allt från koppar till barnlakan men framförallt i böckerna om de små brokiga och gosedjuren som möter världen i Vem-serien. 

Carin och Stina Wirsén gör en del böcker gemensamt och några var för sig. Boken Leka tre gjorde de tillsammans, den kom 2005 och handlar om att bli utstött. Och den har fått starka reaktioner.

– Det finns vuxna som blir arga över den och säger "hur kan du skriva en så elak bok?". Men jag kan försvara det. De flesta barn vill höra den många, många gånger och då finns det ju ett behov av att bearbeta, säger Carin Wirsén.

Ulla Rhedin är barnbokskritiker, bilderboksforskare och sitter i juryn för Astrid Lindgrenpriset ALMA. Hon tycker att den skandinaviska barnlitteraturen är bra, men att svenska barnböcker ibland kan bli lite fega. Vi borde ta efter Norge när det gäller bilderböcker, säger hon till vår reporter Malin Sandberg.

I veckans P4 Kultur hör vi också nioåringarna Julia, Elliott, Irma och Ludvig, som pratar om bra och dåliga böcker. Barnen är överens, det ska vara spännande, och de rekommenderar böckerna om Cirkusdeckarna av Dan Höjer och LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark.