Stall del 3 av 4

Här finns inget ljud
Stall i P4 har många hästar i stallet och fler djur ryms! Vi tar dig med till våra fyrfota vänner och i den här timmen är den röda tråden musik.

Staffan Stalledräng är vår äldsta medeltida visa som fortfarande sjungs. Och här finns förstås hästarna med: "....…han vattnar sina fålar fem, alltför den ljusa stjärna". Visste du att Stefanus (hos oss Staffan) blev den förste kristne martyren och att legenden om honom blev användbar under den långa tid det tog innan Sverige anammat den nya religionen. Ända in i våra dagar har det ridits Staffansritt mellan gårdarna, ungefär på samma sätt som påskkärringar och haloween-vandrare ber, tigger och hotar sig till något gott - eller en sup. Det finns kanske 300 varianter av Staffansvisan och körledaren Kjell Lönnå med KFUM-kören, Confetti och Sundsvalls Kammarkör bjuder på några varianter. Detta tillsammans med museiintendenten och solisten Johanna Ulfsdotter.

Hästarns takt och rytm inspirerar i musiken. Ryttaren Anna Zachrisson är också violinist i Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall och tillsammans med Diederik Meilink, numera travtränare på Solvalla i Stockholm och även trumpetare i samma orkester - de analyserar klassiker som Champagnegaloppen, Sleigh Ride, Rida, rida ranka och många fler låtar. Och visst är en taktfast bjällerklang julens dna?

Sven Björklund och Olof Wretling (halva humorgruppen Klungan) har nyligen avslutat sitt spektakulära rid-projekt i Västerbotten på jakt efter de moderna skrönorna. På hästarna Ullika och Dansa red de i tre årstider och trotsade både hästrädsla och hästallergi.

Möt blivande rid-korna Bandit och Lill-jänta vars matte Yvonne Odsberg i Nordansjö några mil från Sundsvall just nu lär dem att gå i grimma och bära sadel.

Programledare och producent: Lotte Nord

Hör av dig: stall@sverigesradio.se