Från döv till hörande

50 min
I stort sett alla barn som föds döva idag kommer att kunna höra och tala. Dagens Kropp & Själ handlar om den tekniska utvecklingen och förbättrade operationsmetoder har inneburit en revolution för den som förlorat sitt hörselsinne.

9-åriga Max Rosling säger att han har robotöron. Han fick en hjärnhinneinflammation och förlorade hörseln när han var 15 månader gammal, men hör idag med hjälp av kokleaimplantat i båda öronen.

Catherine Forsberg längtar efter att höra musik och att prata med sitt barnbarn i telefon. Hon är svårt hörselskadad sedan tonåren och hörseln har successivt försämrats. Vi följer henne in i operationssalen och är med när implantaten slås på och hon hör igen. 

Men alla ser inte lika positivt på utvecklingen. 

När man väljer kokleaimplantat väljer många tyvärr bort något annat som också är viktigt nämligen teckenspråk, säger Hanna Sejlitz, ordförande för Sveriges Dövas Riksförbund. Språk är ömsesidigt. Vi vill se att barnen får så många kommunikationsmöjligheter som möjligt, då får man möjlighet att bygga upp stark identitet och självkänsla.

Här nedan publiceras programmet även i en utskriven version.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Bernhard Fleischmann - Aldebaran Waltz
  Album: The Humbucking Coil
  Kompositör: Bernhard Fleischmann
  Bolag: Morr Music
 • 10.03
  Alva Noto, Ryuichi Sakamoto - Berlin
  Album: Berlin
  Kompositör: Carsten Nicolai, Ryuichi Sakamoto
  Bolag: Raster-Noton