Att vila från köplusten

30 min
- Ett dygn i veckan ska smaka annorlunda. Från lördag kväll till söndag kväll stänger vi av mobilen och datorn och låter bli att hantera pengar. Författaren och pastorn Tomas Sjödin och hans fru har börjat ta vilodagen på allvar, som ett sätt att skapa en bättre rytm i vardagen.

- Det svåraste har varit att inte använda pengar. För köplusten är djupare rotad än många av oss vill erkänna. Det tog ett tag innan regeln började smaka frihet. Nu känns det som att vi har gått från ”vi får inte ” till ”vi slipper”.

De hade märkt att de ofta befann sig på köpcentra och gallerior under helgen. Och att det tog tid från det de egentligen ville: att gå långpromenader, att laga mat med omsorg tillsammans med vänner, gå i kyrkan, sova middag.

Den nya veckorytmen är färgad av det judiska tänkandet, som handlar om tvärstopp inför sabbaten. Sex dagars arbete och en dags vila – 6:1-tanken - är egentligen vår allra första livsstilskod, menar Tomas. Förra året kom han ut med den uppmärksammade boken ” Det händer när du vilar”.
Men att vila är inte alltid det samma som att göra ingenting. Det viktigaste är att bara göra saker av lust och inte av tvång. Och även Tomas kan njuta av att packa upp en ny mobiltelefon.

- Visst finns det  en materiell lycka, säger han. Men den är oftast kortvarig. Och det är bra att tänka efter vad pengarna gör med vårt levnadsmönster.

Att  avstå från att köpa handlar också om solidaritet med alla som finns i Sverige som inte har råd att konsumera. Och han hoppas att han inte ska göra av med pengar på julafton.

Möt Tomas Sjödin i ett samtal med Anna-Brita Lindqvist i Tendens serie ” När köplusten tar över”.