Isbjörnen inte så nära släkt med brunbjörnen

25 min
Isbjörnen är en betydligt äldre art än vad man tidigare trott och är mer genetisk unik jämfört med var tidigare forskning visat. Bland andra tyska och svenska forskare har genom analyser av DNA hittat tecken på att isbjörnen utvecklades redan för cirka 600 000 år sedan och inte är den variant av brunbjörn som tidigare studier visat.

Jätteforskningsanläggningen ESS i Lund har inte börjat byggas än, men förberedelserna inom forskarsamhället för vad den skall användas till mer i detalj pågår för fullt.

På en konferens i Berlin har hundratals forskare från olika länder och discipliner samlats för att diskutera vilka instrument som ska kopplas in till "neutronkanonen".

Afrika har goda förutsättningar för jordbruk på många sätt, men kontinenten är ändå inte självförsörjande när det gäller livsmedel, och därför är jordbruksforskning ett av de viktigaste områdena för Afrika.

Det menar Arvid Uggla, som är professor i parasitologi på Lantbruksuniversitet SLU och ansvarig för SLU Global, ett program som handlar om jordbruksvetenskaper för global utveckling.

På fredagsmorgonen berättade vi om att forskare har lyckats framställa något som liknar konstgjort DNA. Och det var en rapport som fick Vetenskapsradions chef och kommentator Ulrika Björkstén att börja fundera över biologins stora olösta gåtor.